Mohammad Murad: Ministrul Costin Borc este printre cei mai neimplicați șefi ai turismului din ultimii 25 de ani

Mohammad Murad: Ministrul Costin Borc este printre cei mai neimplicați șefi ai turismului din ultimii 25 de ani
scris 16 iun 2016

Unul dintre cei mai mari hotelieri din România, Mohammad Murad, care conduce și Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), spune că ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Costin Borc, este printre cei mai neimplicați șefi ai turismului din ultimii 25 de ani și îi cere public să spună ce măsuri a luat și ce inițiative a avut pentru acest domeniu.

La ora asta, turismul arată ca o livadă fără gard, spune Murad, cel mai mare investitor de pe litoral: o bucățică din turism, cu plaja, aparține Ministerului Mediului, iar pe de altă parte, autoritățile locale își fac de cap și nu mai țin cont de nicio regulă de urbanism. "Mai avem puțin și ne trezim că în stațiunile turistice sunt și fabrici", a mai spus omul de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News

Murad se plânge că în stațiuni nu există un plan urbanistic și se construiește în continuare haotic. Cauza acestei degringolade are la temelie dezinteresul față de turism de la nivelul autorităților centrale. Murad crede că nu ar trebui să se mai facă numiri în fruntea turismului românesc pe cristerii politice, și îl dă exemplu pe ministrul Borc, despre care spune că este total neimplicat pentru că nu cunoaște domeniul. "Măcar un pic să se intereseze de problemele turismului și tot ar fi fost bine", afirmă omul de afaceri.

FOTO Murad construiește un hotel cu apartamente de peste 200 mp, pe care îl vrea \ CITEȘTE ȘI FOTO Murad construiește un hotel cu apartamente de peste 200 mp, pe care îl vrea "cel mai luxos de la mare"

Murad, în calitate de președinte al patronatelor din turism, îi cere public ministrului Borc să facă un rezumat al muncii făcute ca ministru care are în portofoliu și turismul. "Să spună public ce măsuri a luat și ce inițiative a avut. El, în aceste șapte luni de când a fost numit, a luat un salariu, iar o parte din acești bani de la stat sunt și pentru funcția pe care o are de șef al turismului românesc. Să ne spună pentru acea funcție pe care a primit-o, cu toate răspunderile și toate atribuțiile, ce a făcut. Cum își justifică salariul?", a mai spus Mohammad Murad.

Dacă n-ar fi deloc turismul în ministerul pe care îl conduce Borc, ce ar pierde domeniul?, se întreabă retoric hotelierul. "Nouă ne cere statul, la fiecare 25 ale lunii, să raportăm tot ce am produs. Eu nu-i cer să spună lună de lună, ci după o jumătate de an, să ne raporteze public ce a făcut pentru turism", a adăugat el.

Patronatele din turism au zece revendicări către clasa politică, printre care reînființarea Ministerului Turismului și realizarea unui plan de promovare asumat de patronatele din turism, elaborarea unei strategii privind școlile profesionale pentru turism, facilități pentru forța de muncă sezonieră, plan de investiții pentru stațiuni, deblocarea unei legi privind impozitului specific și aprobarea (impunerea) prin lege a planului de urbanism pentru stațiunile turistice.

Turiștii străini cazați în România în primul trimestru au cheltuit în total 1,11 miliarde lei, ceea ce înseamnă în medie 2.684,9 de lei de persoană la un număr de 414.000 de turiști, două treimi dintre aceștia venind pentru afaceri, conferințe, cursuri, iar cheltuielile lor s-au ridicat la 711,3 milioane lei, din care jumătate a reprezentat costul cu cazarea, majoritatea preferând mic dejunul inclus, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
murad
borc