Noi nu reparăm, anulăm! Noi nu investim, jefuim!

scris 6 ian 2019

S-a plâns vecinul că l-ai inundat? Nu trebuie să plătești niciun instalator, este suficient să îl suni (în prezența vecinului) pentru o programare, după care să o anulezi. Problema apărută dispare odată cu anularea, cel puțin pentru un timp. Nu-ți pornește mașina la temperaturi scăzute? Nu arunca banii pe fereastră cumpărând o nouă baterie, comandă una pe net, musai cu plata ramburs, și apoi anulează comanda. Problema va dispărea miraculos în câteva ore, când se va mai încălzi afară!

Eu chiar mă gândesc să anulez toate viitoarele avarii care ar putea să apară în locuința mea în următorul an. Și, chiar dacă n-o să vă vină să credeți, le voi anula și pe cele din trecut, care au apărut deja!

Urmărește-ne și pe Google News

Vi se pare imposibil? Ei bine, nu e! Miercurea trecută, pe site-ul Transelectrica apăreau două avarii, “indisponibilități accidentale ale unităților de producție”, cum le numește compania. Avariile erau raportate ca fiind apărute la orele 11, iar rezolvarea lor era estimată pentru orele 24. După câteva ore, în dreptul celor două avarii nu apărea cuvântul “rezolvate” în timp mai rapid, nici măcar “amânate”, ci direct “anulate”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă în ceea ce privește reviziile programate, acestea pot fi evident “amânate”, la o adică chiar și anulate, în ceea ce privește opririle “accidentale”, acestea n-ar putea teoretic cum să fie anulate. Cel mult, mai funcționăm câteva zile cu defecțiunile respective, dacă nu-s capitale, după care le reparăm. Însă în niciun caz n-ar putea fi anulată o “indisponibilitate accidentală”, căci altfel n-ar mai fi “indisponibilitate” și nici “accidentală”! Doar dacă nu cumva în aceeași zi erau convocați la guvern toți șefii companiilor din energie sau dacă la conducerea unității respective, a ministerului și a guvernului nu se află oameni în carne și oase, ci magicieni!

Dar ce s-a întâmplat la Paroșeni și Ișalnița, cele două unități electrice pentru care au fost anunțate avarii, ulterior anulate? Logica economică spune că avariile au existat, inventarea unor “indisponibilități accidentale” în ziua cu cel mai mare preț istoric de peste 507 lei pe piața spot fiind o aberație (cum statul este proprietar, însă, nicio aberație nu trebuie exclusă). De asemenea, pare puțin probabil ca “uscătorii M4/K7A și pierderea ulei servomotor eșapare stânga K7A” de la Ișalnița să se fi rezolvat singure, iar “concasorul zgură și cenușă” de la Paroșeni să se fi autoînlocuit.

Cel mai plauzibil scenariu este acela că șefii companiei fie au primit ordin politic, fie au luat singuri decizia, de frica guvernului, de a reporni producția, cu orice risc, în speranța că uscătorii, servomotorul și concasorul “vor ține”. Și astfel, nici măcar n-au amânat, ci direct au anulat avariile!

Cazul “Uite avaria, nu e avaria!” nu este o simplă anecdotă, ci o paradigmă. Paradigma soluțiilor economice elaborate de actualul guvern. Ai o avarie în domeniul energetic? Au crescut prețurile la gaze și electricitate după ce le-ai ținut artificial la un nivel redus prin aplicarea unei politici de control a prețurilor? Nu este nevoie de nicio reparație! Nu e necesar să nu mai devalizezi companiile de stat (care produc 80% din energia electrică și 50% din gaze) pentru a le permite să investească în noi capacități de producție sau să lași măcar companiile private, eventual și străine, să facă acest lucru. Este suficient să anulezi avaria, adoptând o ordonanță de urgență prin care să reintroduci controlul prețurilor. Ce dacă sistemul funcționează la cote de avarie și va intra inevitabil în colaps? Soluția e aceeași: anulezi starea de colaps prin adoptarea unei alte OUG!

viewscnt
Afla mai multe despre
avarii
energie electrica
controlul prețurilor