Prețul petrolului ar putea coborî la 43 de dolari pe baril dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reuși să pună în aplicare planul privind reducerea producției, ale cărui detalii ar urma să fie stabilite luna viitoare, estimează analiștii Goldman Sachs.
Statele membre OPEC au ajuns, la finele lunii septembrie, la un acord de reducere a producției de petrolul cu scopul de a susține o revenire a prețurilor. Acordul prevede reducerea producției OPEC la 32,5-33 milioane de barili de petrol pe zi, de la nivelul de circa 33,5 milioane de barili pe zi înregistrat în august.
“Din punctul nostru de vedere, eșecul unei acord ar împinge prețurile puternic în jos, la 43 de dolari/baril, în condițiile în care estimăm că piața globală de petrol este pe surplus în trimestrul patru din 2016”, avertizează Goldman Sachs.
CITEȘTE ȘI Brexitul ar putea costa Marea Britanie până la 66 de miliarde de lire sterline anualAnaliștii băncii americane au identificat o serie de factori care ar putea sta în calea implementării planului OPEC. Spre exemplu, trei dintre statele membre OPEC, Libia, Iran și Nigeria nu vor fi obligate să-și diminueze producția și au anunțat deja că plănuiesc majorarea acesteia cu 700.000 de barili de petrol pe zi față față de august.
Totodată, ministrul irakian al Petrolului a îndemnat companiile din industria locală de petrol și gaze să majoreze în continuare producția, la doar două săptămâni după ce OPEC a anunțat un acord preliminar pentru reducerea producției cartelului.
Cotațiile petrolului sunt în scădere astăzi după un avans solid înregistrat luni, în condițiile în care Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a anunțat că producția zilnică globlă de petrol a urcat, în septembrie, cu 600.000 de barili, la 97,2 miliaone de barili pe zi. Cea mai mare parte a avansului a venit din Rusia, unde producția a fost majorată cu 400.000 de barili pe zi.
În jurul orei 14:00, ora României, petrolul Brent era în scădere cu 1% față de luni, la 52,6 dolari pe baril. Referința americană, West Texas Intermediate (WTI), cobora cu aproape 1,2%, tranzacționându-se la 50,75 dolari pe baril.
Luni, petrolul Brent a urcat cu 2,3%, la 53,1 dolari pe baril, iar WTI cu 3%, la 51,35 dolari pe baril. Avansul a fost susținut de comentariile ministrului saudit al Energiei, care a estimat că prețul petrolului ar putea atinge 60 de dolari pe baril în perioada următoare. Totodată, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este pregătită să se alăture inițiativei OPEC și să plafoneze sau să reducă propria producție de petrol.