Mai multe impozite și taxe vor fi reduse la minimum în anul fiscal 2017, la Timișoara, în timp ce unele taxe vor dispărea complet, a anunțat, marți, primarul Nicolae Robu, care a susținut că măsura nu are legătură cu campania electorală.
Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat, marți, într-o conferință, că impozitele și o serie de taxe vor fi reduse, în timp ce unele taxe vor dispărea total, în anul fiscal 2017, scrie News.ro.
”Sunt adeptul colectării de impozite mai mici de la mai mulți, decât mai mari de la puțini”, a declarat Nicolae Robu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a subliniat că a optat pentru aplicarea sumelor minime prevăzute de lege în Codul Fiscal.
Astfel, potrivit primarului, la impozitul pe clădiri pentru persoane fizice cota va scădea de la 0,1 la sută din valoarea impozitabilă a imobilului, la 0,08 la sută, pentru clădirile rezidențiale. În schimb, pentru clădirile nerezidențiale cota de impozitare va scădea de la 0,6 la sută la 0,2 la sută din valoarea impozabilă.
În cazul persoanelor juridice, pentru clădirile aflate în proprietate, în 2016, cota de impozitare este de 0,1 la sută, iar în anul 2017 aceasta va fi scăzută la 0,08 la sută, pentru clădirile rezidențiale. Pentru clădirile nerezidențiale, în schimb se va menține cota de unu la sută și anul viitor.
Și la taxa pentru servicii de reclamă și publicitate se va menține cota de trei la sută.
Primăria Timișoara va renunța la cota de impozitare pe spectacole, în anul 2017.
CITEȘTE ȘI Academia Română va finaliza până la sfârșitul anului strategia de dezvoltare a României pe termen lung și o va oferi decidenților politici”În 2016 cota a fost de doi la sută pentru teatru, balet, operă, operetă, concert, filarmonică sau orice manifestare muzicală, prezentare de film, spectacol de circ sau orice competiție sportivă internă și internațională și cinci la sută pentru orice altă manifestare. În 2017 am decis să mergem la zero, deci nu vor fi niciun fel de impozite pentru spectacole și manifestări sportive. Suntem capitala desemnată a culturii și trebuie să încurajăm organizarea de spectacole, evenimente cultural-artistice și sportive”, a declarat Nicolae Robu.
Primarul a menționat că bonificațiile de zece la sută pentru contribuabilii care plătesc din timp impozitele, prevăzute în Codul Fiscal, se vor menține și anul viitor.
”Contribuabililor persoane fizice li se vor acorda bonificații de zece la sută pentru plata impozitului datorat pe întregul an, până la data de 31 martie. Încurajăm achitarea acestor contribuții în prima parte a anului”, a spus Robu.
De asemenea, în 2017 se vor menține scutirile la impozitele pe clădiri.
”În ceea ce privește scutirile de la plata impozitului pe clădiri, în 2017 se vor menține scutirile acordate prin hotărâre de consiliu local, dar, în plus, în 2017, vom acorda și scutirea pentru clădirile unde au fost executate lucrări în condițiile legii ca măsuri de creștere a calității arhitecturale. În 2016 am avut o reducere a impozitului de 95 la sută”, a mai spus Robu.
Pentru mașinile electrice nu se vor percepe impozite, a adăugat primarul.
”În anul 2017, reducem cu sută la sută impozitul pentru mijloace de transport hibride. Încurajăm mijloacele nepoluante, e un semnal clar de aderare la principiile ecologice. Impozitul pentru mijloace de transport, nave și de agrement coboară la mai puțin de jumătate în 2017”, a subliniat Robu.
Potrivit edilului, vor scădea și taxele pentru eliberări de certificate de urbanism și autorizații de la Primăria Timișoara.
Totodată, Robu a anunțat gratuități pentru copii cu vârste de până la 14 ani, la intrarea în Grădina Zoologică, dar și reducerea prețului biletelor pentru însoțitorii lor.
Primarul a anunțat și majorări de taxe. Astfel, în 2017 va crește taxa pentru cei care construiesc fără autorizație, de la 0,5 la sută la doi la sută. La fel taxa pentru demolare va crește de la 0,5 la sută, la doi la sută.
Întrebat dacă nu cumva această reducere de taxe și impozite va afecta bugetul orașului pe anul viitor, primarul Nicolae Robu a susținut că acest lucru nu e posibil.
CITEȘTE ȘI Multe probleme în relația cu Fiscul și o posibilă rezolvare: Să existe un prim control doar cu scop de îndrumare, nu pentru a vâna greșeli”Nu scad încasările la bugetul local în urma acestor măsuri, pentru că ele vor încuraja activitatea economică și achitarea obligațiilor și de către persoanele fizice, care într-un anumit număr nu își achitau obligațiile. În principiu, se estimează că nu vor fi scăderi de venituri. Și dacă vor fi, nu vor fi semnificative. Dacă nu ar fi așa, nu am lua această decizie. Nu ne-am aventura să luăm asemenea măsuri, dacă am ști că am avea dificultăți. Impactul bugetar este calculat, dar vorbim doar de estimări, pentru că nimeni nu poate să dea cu exactitate impactul. Practica a dovedit că reducând fiscalitatea, nu scad dramatic încasările. Nu mi-e frică de consecințe negative”, a precizat Nicolae Robu.
Întrebat, de asemenea, dacă aceste reduceri au legătură cu campania electorală, Nicolae Robu a susținut că nu și că în această perioadă se întocmesc documentele pentru aprobarea fiscalității pentru anul următor și de aceea le-a anunțat.
”Eu ca liberal promovez o politică, ceea ce înseamnă colectarea de puțin de la mulți și nu colectarea de mult de la puțini. Decât să avem o mulțime de rău-platnici, preferăm să aplicăm taxe mai mici pe care poate să le plătească toată lumea”, a mai spus Robu.
Primarul a menționat că va pune presiune pe angajați pentru colectarea impozitelor și taxelor.