PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cristina Chiriac, președinte CONAF: Nu este în regulă să așteptăm doar de la profesori, de la guvern. Societatea civilă trebuie să se implice, iar mediul de afaceri are o responsabilitate imensă

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Cristina Chiriac, președinte CONAF: Nu este în regulă să așteptăm doar de la profesori, de la guvern. Societatea civilă trebuie să se implice, iar mediul de afaceri are o responsabilitate imensă
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 08:00

Educația juridică, financiară și antreprenorială a devenit disciplină obligatorie pentru elevii de liceu începând cu anul 2022. Proiectul a fost inițiat de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), însă, propunerea organizației era ca această disciplină să fie introdusă din gimanziu.

„Este un program național care a luat nastere în urma semnării pactului pentru educație antreprenorială. În urma unor studii și sondaje pe care CONAF le-a efectuat, am ajuns la principiul de baza că economia și educația sunt 2 piloni principali pe care noi ar trebui să-i avem în prim plan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În consecință, ne-am îndreptat privirea către educație să vedem ce lipsește și am descoperit acolo că există o nevoie pe piața muncii de tineri pregătiți din punct de vedere profesional foarte bine, există nevoie de direcție, de descoperire a vocației și, mai mult decât atât, pe lângă aceste competențe și abilitați, îi învățăm să lucreze în echipă, să-și dezvolte abilitațile personale”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Cristina Chiriac, președinte CONAF.

În baza acestui pact pentru educație antreprenorială, CONAF și-a asumat un rol important, adaugă ea, acela de a face volutariat, mentorat în cadrul tuturor școlilor din România pentru a crea o sinergie între mediul de faceri și forma educațională.

„2022 a fost primul an școlar în care a luat naștere Maratonul pentru Educație Antreprenorială și am reușit să-l dezvoltăm în 12 județe, pentru 5.000 de elevi, câteva sute de profesori, antreprenori, iar în urma rezultatelor pe care noi le-am înregistrat în anul școlar 2022-2023 am hotărât împreună cu board-ul CONAF să prelungim acest program și să-l facem la nivel național. Astfel, în anul școlar 2023-2024 o să ajungem la 20 de județe”, spune aceasta.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Vasile Strat, decan Bucharest Business School: Programul de MBA este o călătorie, nu un maraton. Noi creăm rețele și lideri CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Vasile Strat, decan Bucharest Business School: Programul de MBA este o călătorie, nu un maraton. Noi creăm rețele și lideri

Cristina Chiriac punctează și cât de important este rolul unui consilier vocațional pentru elevii de liceu, dar nu numai. 

„Cu toții am fi mai câștigați dacă acești tineri ar găsi drumul corect pentru ei din timp. Iar lucrul acesta în alte țări se face de către consilierii vocaționali, care iau copilul de la 12-13 ani, îl pun în diferite situații, fac diferite teste de aptitudini și îl îndreaptă către un traseu.

Chiar și dacă Ministerul Educației și-ar dori și ar modifica legea și ar adopta zona aceasta de vocație, e extrem de greu la ora actuală să găsești oameni pregătiți. S-a dat inclusiv acea modificare pe Legea Educației pentru a introduce psihologi.

O să vedem cât de mult s-a reușit implementarea acestor modificări și cât de mulți oameni au avut deschiderea să se întoarcă către sistemul educațional. Șim foarte bine care sunt problemele sistemului educațional. Dacă vrem să avem o piață a forței  de muncă calificată trebuie să pornim per ansamblu cu educația, începând de la clasa 0”, precizează aceasta.

Președintele CONAF mai afirmă și că educația trebuie să înceapă de acasă, nu de la școală. 

„Dacă ți-ai trimis copilul fără niciun bagaj educațional și ai pretenția să aibă parte de educație doar din partea sistemului educațional e o mare greșeală. Și asta se întâmplă în multe regiuni din România. Cred că e vorba de un efort conjugat pe care trebuie să-l facă toți actorii acestei țări. Nu este în regulă să așteptăm doar de la profesori, de la guvern. Societatea civilă trebuie să se implice, mediul de afaceri are o responsabilitate imensă. Cu toții avem”, atrage atenția Cristina Chiriac. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cristina chiriac
conaf