Circa 9% din studenții Facultății de Științe Economice din cadrul UBB Cluj au background economic, iar procentul este de 0% în ceea ce privește studenții care au educație financiară, spune, la Maratonul de Educație Financiară de la Profit.ro TV, Răzvan Mustață, profesor de economie și Decan al Facultății de Științe Economice UBB Cluj.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Din păcate, din liceu aceștia nu vin cu pregătire sau cunoștințe economice și financiare.
Există o disciplină de economie în general în liceele teoretice, iar în liceele economice există mult mai multe discipline, însă, cu o singură floare nu se face primăvară. Educația financiară nu implică doar o singură disciplină sau mai multe discipline, este de fapt un proces continuu de pregătire și de cunoaștere a acestei părți de finanțe”, explică acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Educația financiară, adaugă el, era o componentă de bază în valorile familiei, înainte de Revoluție, care însă a dispărut odată cu schimbarea regimului politic.
„Acum a dispărut într-o proporție covârșitoare. Educația financiară are trei componente – una fundamentală, una de dorit și una necesară.
Cea fundamentală e capacitatea de a-ți gestiona propriul buget, de a gândi în termeni de buget și de a înțelege ce înseamnă resursele de care dispui versus cheltuielile pe care poți să le ai sau în termeni de specialitate venituri vs. cheltuieli.
Cea necesară înseamnă ca din cheltuielile pe care le ai, să înveți să economisești, chiar dacă e foarte puțin cât economisești în fiecare lună important să o faci cu consecvență iar la un moment dat în timp o să te bucuri de rezultate.
Iar cea de dorit este să ai și capacitatea de a investi ceea ce economisești”, mai spune Decanul Facultății de Științe Economice din cadrul UBB Cluj.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Radu Puiu, XTB: Există instrumente de protecție pentru bani în acest context global dominat de conflicte. Tinerii aleg ETFDin păcate, continuă el, românii încă își păstrează un comportament specific perioadei de după revoluție.
„În perioada comunistă am avut foarte multe restricții și chiar dacă aveai venituri, nu aveai pe ce să cheltuiești. După revoluție a venit un comportament în rândul românilor în care cheltuim foarte mult, mai mult decât producem pentru că vrem să ne acoperim niște nevoi de bază pe care în trecut nu le aveam și acest comportament a trecut și la noile generații”, precizează Răzvan Mustață, adăugând că este timpul ca România sa schimbe modul de creștere economică și de finanțare a economiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Ligia Georgescu-Goloșoiu, expert, președinte APPE : Anual, 35.000 de copii sunt înscriși la cursul de educație financiară. La început, părinții spuneau să lăsăm copiii doar cu păpuși și povești„Creșterea economică a României se bazează în esență pe consum, ori o creștere economică bazată pe consum nu este sănătoasă pe termen mediu și lung și dacă nu vom schimba aceste lucruri, vom avea probleme economice în viitor.
Această creștere economică bazată pe consum vine exact pe profilul pe care îl avem noi ca și români - consumăm mult doar ca să ne satisfacem nevoile de bază sau cum am dori să trăim la un moment dat în viață. E o chestiune care ține de cultura națională și va fi nevoie de foarte mult efort și investiții ca să putem să schimbăm această mentalitate a românilor. Nu este imposibil, dar trebuie să vrem în primul rând să facem acest lucru”, afirmă Răzvan Mustață.