Ministerul Finanțelor colaborează cu Ministerul Educației la strategia de educație financiară lansată în acest an, dar are și propria campanie de educație fiscală și informare, derualtă încă din 2016 în școli și universități, a transmis ministrul Finațelor, Marcel Boloș, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a V-a, organizat de Profit.ro. În acești ani, Ministerul Finanțelor estimează că a ajuns, alături de instituțiile din subordine, ANAF și AVR (Vama), la circa 50.000 de elevi și studenți.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Strategia Națională de Educație Financiară, adoptată prin hotărâre de guvern în aprilie anul acesta, reprezintă un demers comun al Ministerului Educației, Băncii Naționale a României, Autorității de Supraveghere Financiară, Asociației Române a Băncilor și al Ministerului Finanțelor, ulterior semnării Acordului de colaborare din 2018.
De asemenea, Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română (AVR), continuă proiectul „Educație fiscală în școli”, derulat din 2016, și în anul școlar 2024 - 2025, cu scopul de a informa elevii despre sistemul de taxe și impozite și despre importanța respectării obligațiilor fiscale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Avem lansată deja o strategie de educație financiară împreună cu Ministerul Educației. În luna aprilie a acestui an am început acest proces de educație financiară de la nivel de școală/universitate. Sigur, și Ministerul Finanțelor prin campania începută încă din 2016, prin școli face prezentări pe tema impozitelor și taxelor și de ce trebuie să avem un comportament corect față de bugetul de stat, care este rostul achitării impozitelor și taxelor în economia României. Punem bazele conformării voluntare, un obiectiv al Ministerului Finanțelor pe care îl urmărim pe termen lung. Este o educație financiară continuă, care începe de la nivel școlar/universitar și continuă cu aceste campanii pe care noi le avem în fiecare an în școlile din România", a spus Boloș.
Românii sunt încă reticenți față de vestul Europei când vine vorba de plata taxelor, situație complicată și de cazurile de utilizare ineficientă a banilor de la bugetul statului.
"Bunăoară, în Germania a-ți plăti taxele este o datorie față de stat. În România, a-ți plăti impozitele și taxele este o sarcină pe care o impunem contribuabililor și trebuie tot timpul când elaborăm acte normative să ne gândim la toate capcanele care pot să apară, pentru că această reticență pe care o are contribuabilul de a-și plăti impozitele și taxele vine și din felul în care se utilizează acești bani. Desele cazuri pe care le avem de ineficiență în utilizarea banului public, apărute prin mass-media și spațiul public, nu duc spre o educație financiară și o conformare pe care ne-am dori-o.
Fiecare cetățean al României primește servicii publice indiferent de nivelul la care contribuie, de la sănătate, educație, ceea ce înseamnă circulația pe străzi, iluminatul public sau doar că treci printr-un parc amenajat de o primărie, înseamnă o întoarcere a banilor spre populație. Nu am putea exista fără ca aceste servicii publice primare, de bază, cum sunt și ordinea publică, siguranța națională, toate acestea își au originea financiară în impozitele și taxele pe care le plătim. Marea problemă care se pune este a felului în care sunt cheltuiți acești bani și cât de bine reușește statul să folosească în mod eficient banii pe care îi adună cu greutate de la contribuabil", a explicat ministrul.
România are încă venituri mici din taxe și impozite, raportat la alte state europene. "Aveam un spațiu fiscal neexploatat"
Ponderea în PIB a veniturilor fiscale colectate de către statul român este semnificativ mai redusă raportat la alte state europene. Astfel, poate încă fi crescută colectarea la buget prin combaterea zonei ilicite a economiei, astfel încât să fie evitată o politică fiscală mai agresivă față de contribuabilii corecți.
"Noi avem avantajul mare față de alte state că avem un potențial de fiscalitate încă neexplorat. Ponderea veniturilor fiscale în totalul PIB în România este undeva în jur de 29,6%, cu tendință de creștere, versus media Uniunii Europene unde 45% este deja ponderea acestor venituri fiscale. Deci, noi aveam deja un spațiu fiscal neexploatat și ne gândim tot timpul să nu avem politică fiscală agresivă față de mediul de afaceri și să încercăm cumva, din activitățile acestea economice ilicite să aducem în zona albă. Cum spunem noi, mai buna colectare", a spus Boloș.
CITEȘTE ȘI Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.roPotrivit ministrului, educația financiară trebuie completată, însă, cu mecanisme de disciplină financiară, care să asigure că nu există portițe de evitare fiscală și că acestea nu devin fenomene de masă, care să ducă la pierderi de venituri la bugetului statului.
"Trebuie să avem o educație fiscală continuă, ca să înțeleagă oamenii și mai ales contribuabilii, că prin plata impozitelor și taxelor îți faci datoria față de stat și statul își face datoria față de tine. Concomitent trebuie să avem și măsurile de disciplină fiscală, pentru că în momentul în care contribuabilul vede că există o mică portiță de a fenta statul o va exploata la maxim și se va transforma într-un fenomen de masă, pe care foarte greu îl stăpânești.
De aceea, trebuie să fii tot timpul proactiv ca Minister al Finanțelor, în așa fel în cât să găsești un echilibru între educația fiscală, conformarea voluntară, dar și mecanismele prin care ții sub control fenomenele de fentare a bugetului și de evitare a plății de impozite. O educație solidă fiscală se formează în timp și e vorba de un program multianual pe care trebuie să-l avem în vedere", a declarat Boloș.