Fie că este vorba despre despre mediul de afaceri, fie că este vorba despre autoritățile publice, digitalizarea este, până la urmă, un deziderat pe care toată lumea își dorește să-l atingă cât mai repede, spune, la Conferința Profit.ro E-Commerce, Răzvan Popescu, Subsecretar de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Atât prin politica de coeziune, cât și prin PNRR există o serie de investiții în digitalizare, în inovare, dar și în tranziția către economia verde.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Dar, așa cum știm, digitalizarea are o contribuție importantă la îmbunătățirea inovării și competitivității în special a mediului de afaceri, dar și cu efecte benefice și pentru autoritățile publice. Finanțările europene pot sprijini acțiuni de impact major în dezvoltarea unei afaceri prin digitalizare, dezvoltarea comerțului electronic și prin promovarea online. Până la urmă, este subiectul despre care vorbim astăzi.
Iar la argumentele cheie în favoarea digitalizării afacerilor nu m-aș uita doar la a menționa creșterea eficienței, productivității și inovării, ci și la accesul la noi clienți și noi piețe de desfacere”, mai spune Răzvan Popescu.
MIPE gestionează direct două apeluri de proiecte în valoare totală de aproximativ 500 de milioane de euro, care sprijină digitalizarea IMM-urilor, ambele apeluri fiind deja lansate.
„Activitățile din cadrul ambelor apeluri susțin achiziția de soluții de ecommerce sau dezvoltarea internă a acestora, inclusiv prin inteligență artificială. Cu siguranță, după finalizarea implementării acestor proiecte, vom putea asista la o îmbunătățire a activității companiilor prin digitalizare, inclusiv în ceea ce privește sectorul de ecommerce”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Mariana Boiciuc, CITR: 40.000 de companii sunt motorul economiei României. 43% dintre ele au dificultățiUn prim apel gestionat de MIPE se referă la digitalizarea IMM-urilor și oferă un grant de până la 100.000 de euro per întreprindere, sprijinind astfel IMM-urile în adoptarea de tehnologii digitale, cu alocare financiară de 347,5 milioane de euro.
„Suntem în perioada de contractare, au fost peste 7.000 de firme care au aplicat în cadrul acestui apel. Iar ca și activități care pot fi sprijinite, vorbim despre activități de hardware, de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice și soluțiilor integrate digitale. Vorbim, de asemenea, despre dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software, a licențelor, inclusiv soluții de automatizare software de tip RPA și achiziții de tehnologii blockchain”, explică Răzvan Popescu.
De asemenea, continuă el, MIPE gestionează un apel de granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate cu alocare de 150 milioane euro, scopul apelului fiind ca peste 100 de proiecte să primească sprijin pentru parteneriatele dintre firmele non-IT și firmele IT în dezvoltarea implementărilor tehnologiilor digitale avansate.
„În politica de coeziune avem și programul de creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare în perioada 2021-2027. E un program nou care finanțează digitalizarea mediului privat”, completează acesta.