Oamenii de afaceri consideră că eliminarea plafonării CAS și CASS îi afectează pe angajații înalt calificați

Oamenii de afaceri consideră că eliminarea plafonării CAS și CASS îi afectează pe angajații înalt calificați
scris 10 ian 2017

Asociația Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), coordonată și de Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), avertizează că eliminarea plafonării la cinci salarii medii brute a bazei de calcul a contribuțiilor la bugetul public de pensii (CAS) și la casa de sănătate (CASS) îi afectează în primul rând pe angajații înalt calificați din sectoarele cu valoare adăugată ridicată, precum IT, și contravine programului guvernamental care promite întărirea clasei mijlocii, potrivit unui comunicat publicat marți.

Toate salariile mai mari de cinci ori decât salariul mediu brut pe economie vor scădea începând cu 1 aprilie 2017, în urma eliminării plafoanelor la CAS și CASS de către guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Executivului, în această situație se află aproximativ 36.000 de salariați din România, iar veniturile în plus la buget vor depăși suma de 1,9 miliarde lei, scrie News.ro.

Totuși, această măsură îi afectează pe cei cu un nivel înalt de calificare, în special din industria IT.

”Pe fond, considerăm că eliminarea plafonării bazei de calcul a CAS și CASS este o măsura care afectează în primul rând angajații înalt calificați din sectoarele cu valoare adăugată ridicată, de exemplu industria IT. În fapt, această măsură excede și chiar contravine programului guvernamental care promite întărirea clasei mijlocii, precum și expunerii de motive a actului normativ”, se arată în comunicat.

EXCLUSIV Firmele cu activități de inovare, cercetare - dezvoltare vor fi scutite de impozitul pe profit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Firmele cu activități de inovare, cercetare - dezvoltare vor fi scutite de impozitul pe profit

Potrivit motivării OUG de modificare a Codului Fiscal, promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea ”susținerii mediului de afaceri prin încurajarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor precum și a stimulării activităților de inovare, cercetare și dezvoltare în vederea creării de locuri de muncă bine plătite, încurajarea capitalului autohton, atragerea investițiilor străine directe mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată, investirea în infrastructură și în fabrici noi, dezvoltarea capacităților de producție, astfel încât să se creeze premisa unei creșteri economice sustenabile”.

În acest context, coaliția considera oportună inițierea unei sesiuni de consultare publică în cadrul căreia măsurile propuse să fie dezbătute cu reprezentanții mediului de afaceri.

Reprezentanții CDR consideră că procedura de convocare a Comisiei de Dialog Social nu arată intenția unor consultări temeinice și ignoră practic mediul de afaceri.

Coordonarea CDR este asigurată de un consiliu director format din președinții și vicepreședinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerț Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerț Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

viewscnt
Afla mai multe despre
oameni de afaceri
cas
cass