Taxe de salubritate mai mari: la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi

Taxe de salubritate mai mari: la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi
scris 30 dec 2016

Românii ar putea plăti taxe de salubritate mai mari anul viitor, în condițiile în care la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2018. Unele administrații locale din țară, care dețin depozite de deșeuri și urmează să plătească taxa majorată, au început deja să transfere povara taxei către contribuabili.

Potrivit Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonanței de Urgență(OUG) 31/2013 pentru modificarea și completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, care mai degrabă este o penalitate prin care se urmărește reducerea deșeurilor depozitate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrvit experților din piață, această taxa trebuia introdusă în urmă cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE mai permite României să prelungească termenul.

Însă analiștii sunt sceptici în ceea ce privește implementarea acestei măsuri.

“Suntem în situația în care statul român a implementat un sistem de management integrat al deșeurilor, care pentru o perioadă de timp nu poate fi modificat prin măsuri care să conducă la reducerea depozitării deșeurilor, iar pe de altă parte tot statul roman impune o taxă a cărei scop este de a diminua cantitatea de deșeuri de la depozitare”, a explicat avocatul Cătălin Gîscan, pentru News.ro.

Specialiștii avertizează că aAceste două politici nu au fost corelate astfel încât să existe instrumente care să le permită operatorilor și autorităților locale diminuarea cantității de deșeuri depozitate, iar pe termen scurt taxa nu poate rezolva problema cantitătilor mari de deșeuri depozitate fără a fi urmată de politici eficiente de reducere a producerii deșeurilor și încurajarea reciclării la utilizator.

Proprietarii de clădiri din Timișoara vor fi amendați și vor plăti impozite mai mari chiar și cu 500%, dacă nu vor reabilita fațadele imobilelor CITEȘTE ȘI Proprietarii de clădiri din Timișoara vor fi amendați și vor plăti impozite mai mari chiar și cu 500%, dacă nu vor reabilita fațadele imobilelor

Totuși, un prim efect va fi creșterea taxelor de salubritate plătite de populație și de firme în următorii ani, însă lipsa de claritate a legislațieui ar putea genera litigii în instanțe.

“Vor apărea probleme care vor fi generate de această taxă. Acum sunt practicate tarife foarte clare, care sunt determinate în urma unor licitații, pe baza unor reguli foarte clar stabilite contractual, iar prin intervenția acestei taxe, în cazul în care obligația plății acestei taxe revine administratorului, în structura tarifului intervine o modificare a costurilor care presupune proceduri de modificare a structurii tarifului respectiv, care de asemenea pot genera foarte multe dezbateri, ajungându-se până la litigii în instanța de judecată, între operatorii de salubrizare și administrațiile locale și care daca se prelungesc pot să conducă efectiv la falimentul operatorilor administratori de depozite”, a spus Gîscan.

Potrivit avocatului, legea  are și alte hibe, precum faptul că nu se stabilește clar cine este cel care va plăti această taxă.

„Există o singură prevedere în această ordonață, care stabilește că taxa respectivă este datorată de proprietarii depozitelor sau de administratorii acestora. În România proprietarii depozitelor sunt Consiliile Județene și câteva sunt realizate în parteneriar public-privat. În situația în care tot serviciul de salubrizare este finanțat prin taxe colectate de autoritățile publice de la populație, atunci această taxă se va majora cu taxa de depozitare, dar în situația tarifelor încasate de la utilizator de către operatori de fluxul deșeurilor, va fi un pic mai dificil din cauza procedurilor de modificare a structurii tarifelor”, a precizat avocatul.

Măsura care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 ar putea conduce la plata unor taxe sau penalități împovărătoare pentru proprietarii sau administratorii depozitelor, ceea ce ar putea genera blocarea sistemului.

“O astfel de măsura trebuia să fie pregatită prin măsuri administrative la nivel central care să încurajeze proprietarul depozitului, administratorul acestuia dar și operatorii de colectare și utilizatorii să apeleze la tehnologii care să conducă la diminuarea cantității de deșeuri destinate depozitării. Dar astfel de măsuri ar conduce la o altă anomalie, respectiv intervenția brutală a statului în fluxul economic al serviciului de salubrizare care a fost stabilit pe baze contractuale, intervenție care aduce prejudicii mari operatorilor cu care autoritățile locale au încheiat contracte de delegare”, a completat avocatul Cătălin Gîscan.

Ce scuze folosesc britanicii care nu își completează la timp declarațiile fiscale: a rămas pe iahtul în flăcări! CITEȘTE ȘI Ce scuze folosesc britanicii care nu își completează la timp declarațiile fiscale: a rămas pe iahtul în flăcări!

Deja, unele primării au început să transfere taxa în seama contribuabililor. Primarul din Brăila a anunțat că de anul viitor brăilenii vor scoate din buzunar cu 46,20 lei în plus pentru taxa de salubritate.

Dacă în 2015, când a fost instituită această taxă în Brăila, cetățenii au plătit 84 lei/persoană anual, iar în 2016 – 85,8 lei/persoană/an, de la anul taxa va crește la 132 lei/persoană/an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe de salubritate
gunoi