Guvernul finlandez intenționează să renunțe la orice formă de ajutor social și să introducă un venit lunar minim de 800 de euro pentru toți contribuabilii, indiferent de nivelul salariului sau al tuturor celorlalte venituri ale acestora.
Potrivit unui proiect de lege elaborat de instituția care se ocupă de administrarea asigurărilor sociale (KELA), citat de cotidianul britanic The Telegraph, noul venit minim va fi scutit de plata oricăror taxe și impozite. El va înlocui actualele asigurări și ajutoare sociale și va fi plătit tuturor persoanelor adulte, indiferent dacă ele mai realizează sau nu alte venituri.
Chiar dacă la prima vedere pare contraintuitiv, măsura guvernului finlandez este menită a încuraja revenirea pe piața forței de muncă a unei importante categorii de cetățeni ai Finlandei, țară unde rata șomajului a atins un nivel record. În prezent, foarte mulți șomeri finlandezi ar avea de pierdut dacă și-ar lua o slujbă mai prost plătită, în special una cu caracter temporar, pentru că astfel și-ar pierde ajutoarele sociale oferite cu dărnicie de stat, în special ajutorul de șomaj.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Peste 10% din forța de muncă finlandeză nu are, în prezent, o slujbă, procentul în rândul tinerilor urcând la 22,7%.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de autoritățile finlandeze, aproximativ 70% din populația finlandeză privește favorabil introducerea unui venit minim.
Chiar dacă oponenții acestei idei susțin că măsura va duce la majorarea nivelului șomajului, adepții săi preferă să le răspundă prin exemple. Orașul canadian Dauphin a introdus în anii ’70 un venit minim garantat, iar consecințele, atât cele sociale, cât și economice, au fost benefice.
Ideea este susținută și de premierul finlandez Juha Sipila, care afirmă că “un venit de bază este o simplificare a actualului sistem de asigurări sociale”
Măsura va avea un impact bugetar anual de 46,7 miliarde de euro și ar urma să fie introdusă pentru a fi discutată în Parlament în luna noiembrie 2016.