Persoanele cu activități independente vor putea deduce, din 2016, cheltuielile de funcționare cu cel mult un autoturism, potrivit noului Cod fiscal. Totodată, apar condiții noi pentru ca o cheltuială să fie considerată deductibilă.
Alături de modificarea definiției activităților independente și de introducerea obligatorie a contribuției de asigurări sociale de 10,5% la venitul net efectiv realizat, indiferent dacă există și alte surse, cum sunt salariile, pensiile sau indemnizațiile, noul Cod fiscal aduce, de la 1 ianuarie 2016, noutăți și în privința cheltuielilor deductibile.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la jumătatea anului 2015, erau înregistrate fiscal 560 de mii de Parsoane Fizice Autorizate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De exemplu, cheltuielile cu funcționarea, întreținerea și reparația autoturismelor, care sunt limitate la 50% și în prezent, vor fi recunoscute pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane. În prezent, nu este prevăzută o astfel de limitare a numărului de mașini pentru care sunt acceptate deducerea cheltuielilor.
Excepție vor face, în continuare, fiind integral deductibile, cele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, pază și protecție, curierat, agenți de vânzări, transportul de persoane cu plată, taxi, școli de șoferi.
Persoanele cu activități independente pot utiliza autoturismele în baza unui contract de comodat și pot deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul, întreținerea și reparațiile, taxele locale, rovinieta, inspecția tehnică periodică, asigurarea de răspundere civilă auto etc, pe bază de documente și foi de parcurs. Limitarea este motivată de faptul autoturismele nu sunt folosite doar pentru obținerea veniturilor, ci și în scop personal.
Alte noutăți privind cheltuielile deductibile
Apar noi condiții pentru ca o cheltuială să fie considerată deductibilă. Astfel, trebuie să fie cu salariile și asimilate salariilor; cu primele de asigurare ȋn cadrul unor contracte de ȋnchiriere sau de leasing; să reprezinte prețul de cumpărare sau valoarea stabilită prin expertiză tehnică la data dobȃndirii pentru activele neamortizabile.
Totodată, sunt modificate prevederile sau introduse unele noi în privința cheltuielilor deductibile limitat, astfel:
- Cota de cheltuieli sociale urcă la 5% de la 2% din valoarea anuală a fondului salarial.
- Scăzămintele, perisabilitățile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, inclusiv cheltuielile cu bunuri cu termen depășit de valabilitate vor fi deductibile. În prezent, sunt prevăzute doar pierderile privind bunurile perisabile.
- Contribuțiile la fonduri de pensii facultative plătite în scopul personal al contribuabilului vor fi în limita a 400 euro anual.
- Primele de asigurare voluntară de sănătate vor fi în limita a 400 euro anual, majorate față de cele prevăzute în prezent, de până la 250 euro.
- Cotizații plătite la asociațiile profesionale vor fi ȋn limita a 4.000 euro anual, în loc de 5% din baza de calcul determinată ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile. Prevederea îi vizează pe cei care au profesii liberale (avocați, contabili, arhitecți, medici, etc).
- Deducerea cheltuielilor reprezentȃnd contribuțiile sociale obligatorii va fi efectuată de organul fiscal la recalcularea venitului/pierderii nete anuale.