După o lungă perioadă de ezitări, aprobări și abrogări, Guvernul a semnat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani, decizia finală urmând să revină Parlamentului. Sunt și excepții: Primarii, parlamentarii, miniștrii.
Sistemul de interzicere a acestui cumul a mai fost introdus în 2009, în contextul crizei financiare, de Guvernul Boc, pentru venituri care depășeau un anumit plafon - fiind exceptați, de exemplu, profesorii - dar a fost abrogat în 2014 de Guvernul Ponta. Atunci, cumulul pensiei cu salariul plătit de stat a fost permis doar pentru pensiile în valoare de până la 1.500 lei, persoanelor care depășeau acest plafon fiindu-le interzis cumulul celor două venituri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ideea a revenit în februarie, când ministrul Muncii a anunțat că pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.
Asta după ce actul normativ a fost indicat ca fiind în pregătire încă de la finele anului 2019, după care s-a așternut tăcerea, urmând un an electoral 2020.
În spațiul public au apărut frecvent în ultimii ani cazuri ale unor angajați din sistemul public care s-au pensionat cu mult inainte de atingerea limitei de vârstă și cu sume mari, profitând de legislația specială care reglementează anumite profesii, iar ulterior au revenit să lucreze în sistemul public, cumulând pensia cu salariul.
Date analizate de Profit.ro relevă însă că persoanele care aleg să lucreze și după pensionare fac acest lucru într-o măsură mai mare în mediul privat. Din cei peste 209.000 pensionari care erau și angajați în ianuarie anul acesta, doar 14,6% lucrau în sistemul public, în timp ce, la nivelul economiei, masa angajaților statului reprezintă aproape 28% din numărul total de angajați.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizarePotrivit ultimelor datelor oficiale, valabile la nivelul lunii ianuarie și analizate de Profit.ro, numărul pensionarilor angajați cu contract de muncă era de 209.168, din care doar 30.491 (14,6%) în sistemul public, iar restul în privat.
Pentru a obține acest număr, Ministerul Muncii a analizat datele Casei Naționale de Pensii Publice cu cele raportate de angajatori prin Declarația 112 și cu informațiile furnizate de către Ministerul Finanțelor privind codurile fiscale ale autorităților locale și centrale, regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale deținute integral sau majoritar de către stat.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteNumărul total al angajaților se situa la 5,453 milioane persoane (acesta este numărul angajaților. Cel al contractelor active de muncă este mai mare, de circa 6,5 milioane - n.r.)
Potrivit Ministerului Finanțelor, numărul de angajați din sectorul public se situa, în ianuarie, la 1,249 milioane, la care se adaugă cei 268.000 de angajați (cele mai recente date fiind cele din septembrie) ai companiilor deținute integral sau majoritar de stat.