Senatul nu a putut modifica, conform solicitării mediului de afaceri, procedura de utilizare a semnăturii electronice la întocmirea contractului individual de muncă, în sensul elimănării sigiliului electronic calificat al angajatorului. Senatorii PSD, care au votat în unanimitate în comisii pentru noile prevederi, inclusiv cu modificarea cerută de mediul privat, și-au schimbat radical poziția în plenul Senatului și au arătat că nu sunt de acord cu introducerea semnăturii electronice în raporturile de muncă, pentru că nu ar fi în interesul angajaților și nici ”nu este acum momentul”.
De ce este important: În data de 28 aprilie, Executivul a stabilit că semnătura electronică va putea fi utilizată la întocmirea tuturor documentelor din domeniul relațiilor de muncă, respectiv în comunicarea cu instituțiile publice de resort, conform unei ordonanțe de urgență puse în dezbatere încă de anul trecut de Guvernul Orban, dar adoptate de Guvernul Cîțu abia după jumătate de an. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial apoi abia pe 6 mai.
Codul Muncii prevedea până acum obligativitatea încheierii contractului individual de muncă în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de ordonanță de urgență a fost prezentat pe larg de Profit.ro, la data punerii în dezbatere publică, la începutul lunii noiembrie, fiind inițiat de fostul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, pe vremea Cabinetului Orban.
Acest proiect prevedea posibilitatea, ca opțiune între angajator și angajat, folosirii semnăturii electronice calificate la încheierea contractului individual de muncă sau actului adițional la contract.
Forma adoptată, însă, de Guvernul Cîțu stabilește, tot ca opțiune, ”utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNRR Guvernul vrea să scadă plafonul pentru microîntreprinderi, să elimine treptat facilitățile pentru angajații din construcții, ca și stimulentele fiscale excesive la impozit pe venit, impozit pe profit și contribuțiile socialeSenatorii au decis în comisii să elimine obligativitatea folosirii sigiliului electronic calificat al angajatorului, iar ordonanța de urgență a Guvernului a fost supusă azi votului în plenul Senatului.
”Părțile pot opta să utilizeze la încheierea/modificarea/suspendarea/încetarea contractului individual de muncă, după caz, semnătura electronică simplă însoțită marca temporală electronică calificată sau semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată”, prevede forma ordonanței amendată de senatori.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNRR Guvernul va introduce o nouă taxare pentru autovehicule, inclusiv pentru traficul greu. Sunt promise însă stimulente pentru vehicule electriceCoaliția de guvernământ, deși deține majoritatea cu 75 de senatori, nu a reușit însă să strângă cele 69 de voturi necesare adoptării proiectului de lege organică pentru aprobarea ordonanței.
Pentru ordonanță și modificările aduse acesteia au votat 66 de senatori, iar împotrivă au votat 40, în timp ce 13 senatori s-au abținut.
Prin urmare, ordonanța nu a putut întruni numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată și va fi transmisă nemodificată deputaților, care vor avea ultimul cuvânt asupra acesteia.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNRR Guvernul va cheltui 30 milioane euro pentru consultanță în restructurarea companiilor de stat. Vor fi pregătite 3 companii pentru listare la bursăLiderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a arătat că social-democrații și-au schimbat poziția din considerente de oportunitate politică.
Totodată, liderul social-democrat s-a lansat într-un discurs vehement împotriva introducerii semnăturii electronice în Codul Muncii.
”Din nefericire, această lege este prematură în contextul nivelului de digitalizare a statului, în contextul nivelului de pregătire pentru zona digitală a oamenilor, iar având în vedere că aceasta se aplică în special în zona contractelor de muncă, acest lucru ar fi împotriva intereselor angajaților în acest moment”, a susținut Lucian Romașcanu.
El a adăugat că urgența introducerii semnăturii electronice în Codul Muncii nu este justificată de pandemie, pentru că ordonanța a fost emisă la mai bine de un an de când a fost declarată starea de urgență în România și pandemia la nivel global.
CITEȘTE ȘI Moody’s avertizează: Dezechilibrele macroeconomice în creștere și deteriorarea finanțelor publice afectează ratingul României”Există și inoportunitatea acestei legi, pentru că ar avea ca efect direct introducerea unui nou tip de litigii în litigiile de muncă, lucru care ar îngreuna pe lângă situația angajaților și situația instanțelor”, mai susține senatorul PSD.
Acesta reclamă că extinderea semnăturii electronice trebuia să facă obiectul unei largi consultări.
”Este pentru bunul mers al societății viitoare, dar nu este acum momentul și nu cred că facem bine votând pentru această lege”, a conchis liderul senatorilor PSD.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania cumpără Idea BankPoziția PSD este similară acum cu poziția Consiliului Legislativ - condus de Florin Iordache, fost membru marcant al social-democraților -, instituție care a avizat negativ ordonanța Guvernului.
Consiliul Legislativ susține, de asemenea, că nu rezultă din actul normativ urgența introducerii semnăturii în Codul Muncii prin ordonanță, ba mai mult că unele prevederi ar fi în contradacție cu dreptul comunitar.
În plus, experții Consiliului susțin că legislația datând din 2001 privind semnătura electronică ar permite, fără a fi nevoie de alte prevederi, utilizarea acesteia în orice raporturi juridice, inclusiv în relațiile de muncă.