VIDEO Este înființată Poliția Animalelor. Autoritățile pot acționa fără mandat dacă un animal este torturat

VIDEO Este înființată Poliția Animalelor. Autoritățile pot acționa fără mandat dacă un animal este torturat
scris 26 aug 2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți, că a fost publicat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește atribuții clare în sarcina polițiștilor în vederea gestionării situațiilor de pericol pentru animale. Acesta prevede că polițiștii pot emite un ordin de plasare a unui animal rănit sau maltratat într-un adăpost, autoritățile locale având obligația de a pune la dispoziție astfel de spații, în mod permanent. Totodată, actul normativ stabilește că polițiștii pot intra într-o locuință sau sediu fără acordul proprietarului, dacă au indicii că acolo se află un animal în pericol.

"Am reușit să facem un pas important, poate cel mai important de până acum, pentru stabilirea unor atribuții clare în sarcina polițiștilor în vederea gestionării situațiilor de pericol pentru animale", a anunțat Marcel Vela, marți.

Urmărește-ne și pe Google News

Vela a susținut declarația de presă în fața Ministerului de Interne, unde s-au aflat și câinele Șuier, pe care l-a numit "emblema" MAI, cât și Max, câinele adoptat "după ce a trecut printr-o situație gravă și delicată", scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul nu își lasă companiile să moară - vrea să transforme datoriile COS Târgoviște în acțiuni sau să salveze chiar două companii o dată CITEȘTE ȘI Guvernul nu își lasă companiile să moară - vrea să transforme datoriile COS Târgoviște în acțiuni sau să salveze chiar două companii o dată

Vela a spus că pe site-ul MAI a fost postat proiectul de ordonanță pentru întărirea măsurilor de protecție a animalelor, "act normativ ce eficientizează implicarea polițiștilor și a autorităților locale în gestionarea situațiilor de pericol pentru animale", iar persoanele interesate pot transmite propuneri timp de zece zile.

Vela a declarat că actul normativ este rezultatul întâlnirilor și dezbaterilor avute cu specialiști din MAI, din alte instituții și cu reprezentanți ai asociațiilor iubitorilor de animale.

"Proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost. De asemenea, prin proiectul de ordonanță instituim obligația consiliilor județene și a CGMB de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități", a detalia ministrul de Interne.

El a precizat că animalele pot fi date în custodie temporară unor ONG-uri, care fac dovada îndeplinirii condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora, pentru a putea fi oferite spre adopție.

Ordinul de plasare în adăpost poate fi contestat de deținătorul animalului.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă au informații care indică faptul că acolo se află un animal în pericol.

Vela a spus că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau filmate fără acordul deținătorului animalului.

Prin acest proiect se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, a explicat Vela, "stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare sau din sursă externă".

Marcel Vela a menționat că s-a stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile vor fi desfășurate activtăți de informare a populației.

Vela a afirmat că pentru el este un "privilegiu" că este "cel pe mandatul căruia s-a înființat Poliția animalelor", spunând că va emite un ordin pentru înființarea structurii Poliția animalelor în fiecare județ.

În luna iunie, ministrul de Interne anunța că a fost deschis dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție, fără drept, după ce doi copii din județul Mureș au omorât, prin loviri repetate, un cățeluș. El adăuga că a mai aflat că o cățea și puii ei au fost bătuți, înfometați și aruncați lângă o groapă de gunoi. Ministrul adoptat un cățel, pe care l-a numit Max, și făcea apel pentru a se găsi stăpâni pentru frații acestuia și pentru cățea, care fuseseră duși la un adăpost.

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA, susține o declarație de presă având ca temă proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Marți, 25 august 2020

 

viewscnt
Afla mai multe despre
marce vela
politia animalelor