Ministrul Muncii vrea un sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pentru muncitorii din construcții

Ministrul Muncii vrea un sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pentru muncitorii din construcții
scris 25 aug 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță că ia în calcul implementarea unui sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pe care le fac muncitorii din domeniul construcțiilor, ea făcând această afirmație în contextul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă a constatat că nu este ținută riguros evidența orelor suplimentare pe un șantier de construcții din București unde mai mulți muncitori indieni au fost confirmați cu COVID-19.

Violeta Alexandru a prezentat, marți seară, la TVR, principalele concluzii ale raportului încheiat de Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la condițiile de muncă de pe șantierul dezvoltatorului imobiliar din Sectorul 4 al Capitalei unde mai mulți muncitori aduși din India au fost infectați cu SARS-CoV-2, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Premieră - Angajații barurilor și restaurantelor au ieșit pe stradă

"Din verificările făcute rezultă foarte clar că este necesar un sistem mult mai riguros de contorizare a orelor suplimentare de muncă. (...) Nu este o evidență corespunzătoare a orelor suplimentare”, a declarat Alexandru.

În acest context, ministrul Muncii a declarat că ia în calcul implementarea unei evidențe electronice, "eventual într-o activitate pilot”, pe șantierele de construcții, astfel încât cei care muncesc în acest domeniu să fie pontați cu ore suplimentare.

FOTO Knorr va redenumi popularul sos “Zigeuner” (țigan) drept sos paprika în stil unguresc, din cauza plângerilor că numele este jignitor CITEȘTE ȘI FOTO Knorr va redenumi popularul sos “Zigeuner” (țigan) drept sos paprika în stil unguresc, din cauza plângerilor că numele este jignitor

În ceea ce privește concluziile verificărilor făcute de ITM în cazul șantierului unde lucrează muncitori indieni, ministrul de resort a mai arătat că ITM a dispus măsuri cu privire la lipsa unei instruiri prealabile cu privire la COVID-19 și că inspectorii au constatat că există contracte de muncă încheiate conform legii pentru cei care lucrează acolo.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, declara că 32 de muncitori au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Ei sunt din India, stau de un an în țară și lucreaxă la un șantier de construcții pentru un complex rezidențial din Sectorul 4 al Capitalei. El preciza că starea de sănătate a muncitorilor este bună, unii prezintă simptome ușoare. Aceștia au fost duși cu un autocar al ISU, la Spitalul Babeș în principal și la Matei Balș.

viewscnt
Afla mai multe despre
santier
constructii