Salarizarea personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, ministerelor, administrației publice centrale și locale, precum și din coordonarea premierului sau de sub controlul Parlamentului, va fi majorată cu 10% în cazul în care nu se negociază noi contracte colective de muncă. Majorările au fost propuse de deputații PSD, care vor și ca indemnizațiile consilierilor locali să fie actualizeze în raport cu cele ale primarilor.
Majorările au fost introduse de către mai mulți parlamentari PSD prin amendarea unui proiect de lege inițiat de PNL, prin care se reglementează aplicarea sporului de doctorat de 15% și pentru bugetarii în cazul cărora nu a fost introdus în salariul de bază sau nu se aplică.
Amendamentele care au fost deja aprobate în Comisia de Muncă vor fi suspuse votului plenului Camerei Deputaților și privesc salarizarea personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale,precum și din cele aflate în coordonarea prim-ministrului și cele aflate sub controlul Parlamentului.
Potrivit modificărilor propuse de social-democrați, în situația în care la aceste autorități și instituții publice nu se mai negociază un contract colectiv de muncă, angajații beneficiază de salariile stabilite potrivit anexei nr. VIII la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare, dar majorate cu 10%.
CITEȘTE ȘI TABEL Haosul salarizării: Bugetari cu aceeași funcție și salariu diferit, consilier juridic plătit mai prost ca un șoferDeputații PSD explică necesitatea acestor creșteri “pentru a evita apariția unor conflicte sociale determinate de diminuarea drastică a unor salarii negociate și stabilite prin contracte colective de muncă, contracte cărora le încetează perioada de valabiltate”.
De aceleași condiții salariale vor beneficia și angajații unor autorități sau regii publice nou înființate.
Totodată, pentru funcțiile de execuție de cercetare științifică din domeniul agricol, deputații PSD propun acordarea suplimentară a șase clase de salarizare successive.
Totodată, începând cu data de 1 iulie 2016, potrivit amendamentelor social-democraților, pentru consilierii locali, respectiv consilierii județeni, indemnizațiile de ședință se stabilesc prin aplicare la indemnizațiile corespunzătoare primarilor, primarului general, respectiv președinților consiliilor județene stabilite pentru luna decembrie 2014.
În prezent, indemnizația consilierilor locali este de 5% din salariul primarului, sumă care nu a mai fost actualizată din anul 2010, iar din acest motiv în Parlament au mai fost depuse iniațiative legislative pentru majorarea acestora.