Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani.
Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la București, într-o familie de origine aromână, și-a luat licența în Istorie la Sorbona, în 1937, și trei ani mai târziu a devenit doctor în Drept, la Paris. În 1972, a obținut doctoratul în Filosofie, tot în capitala franceză, urmând ca, în 1987 să primească Diploma Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale din Paris, arată news.ro.
A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 și a rămas până în 1947.
A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români, a colaborat cu Radio Europa Liberă și mai multe fundații. A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris.
După Revoluția din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din București până în 1998.
Neagu Djuvara a fost membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D.Xenopol'' din Iași și al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din București.
Un susținător al cercetărilor referitoare la istoria românilor, preocupat, în special, de filosofia istoriei, Neagu Djuvara a scris 20 de volume, de specialitate și memorii, între care se numără ”Civilizații și tipare istorice. Un studiu comparat al civilizațiilor'” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, ”Între Orient și Occident. Țările române la începutul epocii moderne” (1995), ”O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) și ”Amintiri din pribegie” (2005).
Numele său apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1996, 2012) și ”Cărțile care ne-au făcut oameni” (2010).
În 2006, a fost decorat cu Ordinul Național ''Servicul Credincios'' în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franței la București, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelență la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural.