INFOGRAFIC Decesele puse pe seama Covid- pentru prima dată majoritare în excesul de mortalitate înregistrat comparativ cu media aceleiași luni din ultimii 10 ani

INFOGRAFIC Decesele puse pe seama Covid- pentru prima dată majoritare în excesul de mortalitate înregistrat comparativ cu media aceleiași luni din ultimii 10 ani

Inquam Photos/Virgil Simionescu

scris 16 mar 2021

Pentru prima dată în ultimele 8 luni, în ianuarie, numărul deceselor puse de autorități pe seama Covid au fost majoritare în numărul de morți excedentare comparativ cu media lunilor ianuarie din cei zece ani precedenți, relevă date analizate de Profit.ro. Astfel, în luna ianuarie, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat un număr de 28.390 de decese, cu 3.687 mai multe decât media lunii ianuarie din 2011-2020. Dintre acestea, autoritățile au pus pe seama Covid 2.568 decese, echivalentul unui procent de 69,6% din total decese în exces.

Interesant este că numărul de decese din ianuarie 2021 nu este cel mai ridicat din această lună din ultimii zece ani, în ianuarie 2017 fiind raportate 29.491 decese.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă scădem din numărul de decese raportate pe cele produse în lunile precedente, rezultă un număr de decese de 27.099, mai redus și decât cel din ianuarie 2019, de 27.406. Totuși, în lunile viitoare vor exista raportări similare a unor decese produse în lunile precedente, ceea ce va majora, probabil, decesele produse în ianuarie peste nivelul din 2019, însă, posibil, nu și peste cel din ianuarie 2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Așa cum a remarcat Profit.ro, în precedentele 7 luni, numai 1 din 3 decese în exces față de media lunilor respective a anilor anteriori, a fost pus de autorități pe seama Covid.

INFOGRAFIC Decesele puse pe seama Covid- pentru prima dată majoritare în excesul de mortalitate înregistrat comparativ cu media aceleiași luni din ultimii 10 ani

De la declanșarea pandemiei Covid, din luna martie 2020 și până la finalul lunii ianuarie 2021, în România au fost înregistrate 275.012 de decese, cu 42.447 decese peste media perioadei respective din ultimii 9 ani. În acest interval de timp, autoritățile au pus 18.335 decese pe seama Covid (43% din excesul de mortalitate înregistrat comparativ cu media ultimilor 9 ani).

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Mortalitatea din luna Ianuarie a fost cu 7.727 decese sau 21,4% sub cea înregistrată în decembrie.

Mortalitatea din luna decembrie 2020 a atins un nivel istoric record, de 36.111 persoane, cu aproximativ 1.350 de decese peste cea din noiembrie. Cu toate acestea, mortalitatea în exces, calculată față de media lunară pentru decembrie a celor 9 ani precedenți, a fost mai redusă, de 12.372 decese sau de 54,5%, sub cea de 13.569 sau 64% înregistrată în noiembrie.

Potrivit unui grafic postat fără comentarii de INS luna trecută, majoritatea mortalității în exces înregistrată în perioada pandemiei (martie-noiembrie 2020) față de 2019, aa avut drept cauze boli ale aparatului respirator (14.897 decese în exces) și boli ale aparatului circulator (13.818 decese în exces). Dat fiind că până la acea dată fuseseră declarate oficial 11.331 decese puse pe seama Covid, nu este exclus ca o parte din decesele în exces cauzate de boli ale aparatului respirator (în care intră și decesele de Covid) nepuse oficial pe seama Covid să fie tot decese Covid, nenumărate de autorități.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

În ceea ce privește decesele în exces care au avut drept cauze boli ale aparatului circular, este improbabil ca majoritatea acestora să poată fi puse pe seama Covid, fiind mai degrabă rezultatul limitării accesului la servicii medicale, fie prin măsuri administrative sau prin comunicările adesea panicarde promovate de autorități.

Bolnavii nu au mai avut o bună perioadă de timp, mai ales la începutul crizei, acces la consultații, analize, tratamente și spitale, ceea ce a înrăutățit starea de sănătate, inclusiv imunitatea populației, facand-o mult mai vulnerabilă la diferite boli, inclusiv Covid.

viewscnt
Afla mai multe despre
decese
exces
mortalitate
covid