Guvernul amână un an Legea insolvenței persoanei fizice, pe motiv că nu are norme. FMI și băncile au cerut insistent amânarea

Guvernul amână un an Legea insolvenței persoanei fizice, pe motiv că nu are norme. FMI și băncile au cerut insistent amânarea
scris 23 dec 2015

Guvernul a amânat cu un an, până la 31 decembrie 2016, termenul de intrare în vigoare a Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, decizie care confirmă informațiile transmise în urmă cu o săptămână de Profit.ro. 

Amânarea a fost decisă prin ordonanță de urgență aprobată în ședința de miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat în exclusivitate, în urmă cu o săptămână, că Guvernul vrea să amâne cu un an, până la 31 decembrie 2016, intrarea în vigoare a Legii privind insolvența persoanelor fizice și a redactat deja un proiect de ordonanță de urgență pe această temă. Legea urma să fie aplicată începând cu sfârșitul acestui an.

Amânarea este argumentată de Guvern prin faptul că normele de aplicare nu au fost redactate la timp, dar în condițiile în care acest proiect a fost pregătit mulți ani, iar Fondul Monetar Internațional și industria bancară au solicitat intens Guvernului să evite aplicarea unei astfel de legi, pe motiv că ar putea fi "subminată" disciplina de plată a ratelor la credite. Condiția a fost introdusă și în mai multe scrisori de intenție convenite de Guvern cu FMI, în care autoritățile române trebuia să se angajeze de fiecare dată că vor lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată legislația privind falimentul personal și nu vor fi acceptate nici alte propuneri legislative similare.

La începutul acestui an, când Guvernul Ponta a decis să nu mai încheie un nou acord cu Fondul și parlamentarii au primit "undă verde" pentru a aproba legea, Fondul Monetar Internațional a transmis Guvernului, Parlamentului și guvernatorului Băncii Naționale o scrisoare în care arăta că, fără un studiu de impact adecvat și fără consultarea părților interesate, legea insolvenței persoanelor fizice poate avea un impact negativ asupra pieței financiare.

Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceri CITEȘTE ȘI Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceri

La rândul lor, reprezentanții Asociației Române a Băncilor au insistat, în dezbaterile din Parlament, că un astfel de act normativ trebuie să asigure o stabilitate financiară prin disciplina de plată și un echilibru între debitori și creditori, cu evitarea abuzurilor din partea debitorilor, spunând că insolvența trebuie reglementată cu un studiu de impact, fără presiune de timp, și avertizând că impactul unei legi care nu ține cont de opinia comunității bancare va afecta indicatorii de prudență bancară. Ei au mai arătat că impactul aplicării Legii insolvenței persoanelor fizice se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, luând în calcul faptul că o parte dintre clienții buni platnici ar putea decide să nu mai plătească, așteptând "beneficiile" insolvenței, dar și costurile de logistică ale băncilor cu implementarea unei astfel de legi.

Legea insolvenței persoanei fizice este amânată de Guvern și în condițiile în care Parlamentul a aprobat recent Legea privind darea în plată, care stabilește că debitorii cu credite ipotecare vor scăpa de datoriile la bănci, IFN și recuperatori dacă lasă creditorului bunul imobiliar, dar președintele Klaus Iohannis a trimis-o înapoi spre reexaminare.

Legea insolvenței personale a fost publicată în Monitorul Oficial pe 18 iunie, cu termen de intrare în vigoare în 6 luni de la data publicării.

Amânarea termenului de aplicare a legii este argumentată de Guvern prin faptul că nicio etapă necesară implementării legii, precum aprobarea normelor metodologice și formarea comisiilor de insolvență la nivel central, nu a fost îndeplinită.

Practic, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a legii, respectiv până la 18 august, ar fi trebuit aprobate normele de aplicare, iar în termen de trei luni, până la 18 septembrie, ar fi trebuit formate comisiile de insolvență la nivel central. Niciuna dintre aceste etape nu a fost respectată.

"Guvernul nu a dorit, dar este nevoit să amâne legea. Guvernul consideră că legea este oportună, dar vrea să fie și funcțională. În acest moment, legea nu putea fi implementată", a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Taxele pentru locuințe cresc cu până la 30%. La firmele de apartament, depind de cine plătește utilitățile CITEȘTE ȘI Taxele pentru locuințe cresc cu până la 30%. La firmele de apartament, depind de cine plătește utilitățile

Cheltuielile pentru aplicarea legii, precum costurile de personal, erau calculate pentru anul viitor la 13 milioane de lei, pentru 2017 fiind estimate la 23 milioane de lei, ca efect al angajării a 180 de persoane la Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului (ANPC) și a 140 de persoane în comisiile care stabilesc insolvența, precum și al pregătirii a 600 de judecători și 750 de grefieri de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Întrebat cine este responsabil pentru întârzierile în aplicarea legii, oficialul guvernamental a răspuns: "Cred că răspunsul este evident. Ține de activitatea ANPC, pentru că ANPC este principalul implementator, o instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei".

Legea insolvenței persoanei fizice reglementează trei modalități prin care insolvența persoanelor fizice va putea fi soluționată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată. La acest moment, insolvența este posibilă doar pentru firme.

Conform legii, o persoană fizică debitoare este considerată în insolvență când patrimoniul ei este caracterizat prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor scadente.

Insolvența se prezumă a fi existentă dacă, după trecerea unui termen de 90 zile de la data scadenței unei obligații, persoana în cauză datoriile către unul sau mai mulți creditori.

Durata de executare a planului de rambursare este de până la 5 ani de la data rămânerii definitive a deciziei de deschidere a procedurii de insolvență, cu posibilitatea prelungirii executării cu cel mult un an.

Astfel, orice persoană care se află, nu din vina sa, în imposibilitate de a plăti datoriile, își poate reeșalona plățile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, fiind protejată de executarea silită.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolevnta
lege
guvern
amanare