FOTO Pentru prima dată în istorie, lumea a depășit pragul crucial de 2 grade de încălzire față de era preindustrială

FOTO Pentru prima dată în istorie, lumea a depășit pragul crucial de 2 grade de încălzire față de era preindustrială
scris 20 nov 2023

Temperatura Pământului a depășit pentru o scurtă perioadă de timp un prag crucial despre care oamenii de știință avertizează de zeci de ani că ar putea avea un impact catastrofal și ireversibil asupra planetei și a ecosistemelor sale, arată datele împărtășite de un renumit climatolog, relatează CNN.

Săptămâna trecută, vineri, temperatura medie globală a fost cu peste 2 grade Celsius mai mare decât nivelurile înregistrate înainte de industrializare, potrivit datelor preliminare împărtășite pe X de Samantha Burgess, director adjunct al serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Casa Verde Fotovoltaice - deblocat CITEȘTE ȘI ANUNȚ Casa Verde Fotovoltaice - deblocat
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pragul a fost depășit doar temporar și nu înseamnă că lumea se află într-o stare permanentă de încălzire de peste 2 grade, dar este un simptom al unei planete care devine din ce în ce mai fierbinte și care se îndreaptă spre o situație pe termen mai lung în care impactul crizei climatice va fi dificil - în unele cazuri imposibil - de inversat.

"Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu peste 2°C peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06°C", a scris ea.

CEA MAI CALDĂ ZI DE 17 NOIEMBRIE

Burgess a precizat în postarea sa că temperaturile globale de vineri au fost în medie cu 1,17 grade peste nivelurile din 1991-2020, fiind cea mai caldă zi de 17 noiembrie înregistrată vreodată. În comparație cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă și să modifice clima naturală a Pământului, temperatura a fost cu 2,06 grade mai mare.

FOTO POATE FI VĂZUT AICI

Depășirea celor 2 grade de vineri a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea conferinței ONU pentru climă, COP28, de la Dubai, unde țările își vor face bilanțul progreselor înregistrate în ceea ce privește angajamentul din Acordul climatic de la Paris de a limita încălzirea globală la 2 grade peste nivelurile preindustriale, cu ambiția de a o limita la 1,5 grade.

O zi peste 2 grade de încălzire "nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost compromis", a declarat Burgess pentru CNN, "ci evidențiază modul în care ne apropiem de aceste limite convenite la nivel internațional. Ne putem aștepta să vedem o frecvență tot mai mare a zilelor cu 1,5 grade și 2 grade (mai calde) în următoarele luni și ani", a explicat climatoloaga.

Datele Copernicus sunt preliminare și vor avea nevoie de săptămâni pentru a fi confirmate cu observații din viața reală.

VIDEO Cum arată litoralul românesc după \ CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată litoralul românesc după "cea mai puternică furtună înregistrată vreodată". Plaje distruse în Costinești și Vama Veche

Lumea pare să fie deja pe cale să depășească 1,5 grade de încălzire pe termen lung în următorii ani, un prag dincolo de care oamenii de știință spun că oamenii și ecosistemele vor avea dificultăți de adaptare. Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire peste acest prag, cu atât mai grave vor fi efectele. Încălzirea până la 2 grade expune o mult mai mare parte a populației la riscul unor fenomene meteorologice extreme mortale și crește probabilitatea ca planeta să atingă puncte de inflexiune ireversibile, cum ar fi prăbușirea calotelor de gheață polare și moartea în masă a recifelor de corali.

CELE MAI FIERBINȚI 12 LUNI ÎNREGISTRATE VREODATĂ

Datele vin după cele mai fierbinți 12 luni înregistrate vreodată și după un an de evenimente meteorologice extreme, supraîncărcate de criza climatică, inclusiv incendii în Hawaii, inundații în nordul Africii și furtuni în Marea Mediterană, care au făcut victime.

Oamenii de știință își exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea față de faptul că datele privind temperaturile depășesc previziunile lor.

În ultimele săptămâni, o serie de rapoarte care verifică starea de sănătate a climei Pământului și acțiunile întreprinse de oameni pentru a o combate arată că planeta se îndreaptă spre un nivel periculos de încălzire și nu face suficient pentru a atenua sau a se adapta la impactul acesteia.

Un raport al ONU de săptămâna trecută a constatat că, chiar dacă țările își pun în aplicare toate angajamentele actuale privind clima, poluarea care încălzește planeta va fi în 2030 cu 9% mai mare decât în 2010. Potrivit Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, lumea trebuie să reducă emisiile cu 45% până la sfârșitul acestui deceniu, comparativ cu 2010, pentru a avea vreo speranță de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. O creștere de 9% înseamnă că acest obiectiv este departe de a fi atins.

viewscnt
Afla mai multe despre
meteo
vreme