Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a fost pus sub control judiciar sub cauțiune, după ce a fost audiat timp 12 ore de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Acuzațiile vizează infracțiuni asimilate corupției și spălare de bani, fiind vorba despre dosarul privind achiziția de tablete și un altul, referitor la fapte din perioada 2006-2007.
Daniel Tudorache a fost audiat la DNA timp ce mai multe ore, fiind vorba despre două dosare, din care unul se referă la fapte din perioada 2006-2007, a declarat, sâmbătă dimineață, avocatul care îl reprezintă pe fostul primar, scrie News.ro.
"Este vorba despre două dosare, unul vizează achizițiile de tablete, care din punctul nostru de vedere au fost complet legale, în celălalt sunt așa-zise fapte foarte vechi, de undeva din anii 2006-2007. Este absolut imposibil să-ți amintești ce ai făcut acum 12-14 ani. De aceea, probabil că vom produce și noi probe în zilele următoare și eu cred că vom clarifica dacă nu sută la sută, cel puțin 99% din chestiunile aflate în discuțuie", a afirmat avocatul.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ - Cât timp au imunitate persoanele vindecate de COVID-19El a spus că Tudorache a fost audiat timp de 12 ore, iar acuzațiile vizează infracțiuni asimilate corupției și spălare de bani, iar procurorii au dispus măsura controlului judiciar sub cauțiune față de Tudorache. Măsura va fi contestată, a adăugat avocatul.
Potrivit sursei citate, la DNA a fost audiată și fosta soție a lui Tudorache și încă o persoană.
Joi, procurorii DNA au făcut percheziții la mai multe adrese din Capitală și județul Ilfov "în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, presupus săvârșite în cursul anului 2020 și anterior”.
DNA arăta că procurorii secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție fac cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, presupus săvârșite în cursul anului 2020 și anterior.
"În cursul zilei de 19 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 38 de locații situate pe raza municipiului București și județul Ilfov, din care două sunt entități aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei", mai arăta DNA.
Daniel Tudorache a precizat, pe Facebook, că perchezițiile au venit în urma mai multor sesizări făcute de Clotilde Armand împotriva sa și anume achiziția de tablete în Sectorul 1. "Nu am fost «ridicat», «dus la audieri», «reținut» sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect” sau «inculpat» în vreun dosar”, afirma social-democratul.
"Dragi prieteni,
Au apărut în mass media informații că am fost vizitat de organele de anchetă de la DNA, care au efectuat o percheziție domiciliară. Pentru a nu se face speculații cu substrat politic și pentru că nu am nimic de ascuns, doresc să vă aduc la cunoștință situația reală. Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1.
Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a inceput prigoana totală împotriva tuturor angajaților primăriei care nu au “pupat inelul”. Revenind la percheziție, am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia și onoarea.
Nu am fost «ridicat», «dus la audieri», «reținut» sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect” sau «inculpat» în vreun dosar. Mai multe detalii nu știu în acest moment, însă vă voi ține la curent cu orice noutate. Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităților, pentru că, așa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns. Și, cel mai important, sunt liniștit și mândru în legătură cu activitatea desfășurată în mandatul meu de primar al Sectorului 1”, scria Daniel Tudorache joi pe Facebook.
La rândul său, Marian Vanghelie a declarat, joi, pentru News.ro, că procurorii au venit și au stat 2-3 ore la el acasă făcând percheziții.
"Da, am avut o percheziție dimineață acasă. Procurorii mi-au spus că e un dosar care s-a lucrat in rem și că e mandat de percheziție. S-a luat ieri de la Tribunalul București mandat și au venit să facă o percheziție. Mi-au făcut percheziția. Nu am mai stat să vină avocații, că nu aveam nevoie. Le-am zis «Căutați ce vreți. Nu avem nicio problemă. Ce vreți dumneavoastră puteți să căutați. Nu aștept să pierdem timpul cu avocații. Dați-i drumul, dacă tot ați venit». Au terminat și gata”, a explicat Vanghelie.
Întrebat de News.ro dacă procurorii au ridicat ceva de la el de acasă, acesta a răspuns: "Da, dar nu niște documente într-un vreun sens. Niște chestii mai vechi de la societățile mele, Societatea București. Lucruri pe care le aveam prin casă. Diverse chestii. Nu știu, niște facturi ce a cumpărat soția. Dar nu chestii senzaționale. Lucruri din acestea normale”.
El a precizat că este vorba de un dosar deschis în acest an, și procurorii i-au spus că vizează fapte de abuz în serviciu și trafic de influență.
"Am făcut proces verbal de percheziție. Da dosarul este deschis în 2020. Nu îmi dau seama cu ce are legătură. Cred că tot pe baza vreunui denunț. Ce puteți crede? Eu am și plecat de acasă. Da, a durat un pic, vreo 2-3 ore. S-au uitat un pic au verificat. Încă nu înțeleg despre ce este vorba. Nu știu ce să zic. Aflăm în câteva zile. Lucrurile sunt în deplină mișcare. Mie mi-au spus că e vorba despre abuz în funcție. La mine nu scrie pe procesul verbal, pe documentele acelea – abuz în funcție și trafic de influență. Nu am auzit de corupție. Dar eu știu, poate acestea două însumate fac corupție. Nu îmi dau seama. Înțeleg că dosarul e cu mai multe persoane. Nu mi-au zis că eu sunt implicat cu abuz în funcție sau trafic de influență. Mi-au zis că dosarul are la bază abuz în funcție și trafic de influență, din ce am înțeles eu”, a conchis Marian Vanghelie.
Fostul primar PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, este acuzat de DNA că, pentru a ascunde sumele de bani obținute ilicit, ar fi deschis conturi bancare prin intermediul fostei soții și al menajerei sale, ar fi cumpărat cu banii cash imobile de 305.000 euro și 470.000 lei, ar fi acordat unei persoane un împrumut de 920.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții și ar fi cumpărat bijuterii scumpe, între care un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro, un diamant de 190.000 de euro și un inel de 65.000 euro. De asemenea, fostul edil ar fi cumpărat acțiuni la un club de fotbal, relatează Hotnews.
Conform DNA, în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite - 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună).
Procurorii spun că pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.
Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.
Daniel Tudorache a anunțat, după ce a fost pus sub control judiciar sub cauțiune pentru complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, că a decis să se suspende din PSD. "Sunt nevinovat și sper ca Justiția să facă lumină cât mai repede în acest dosar. Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani", a afirmat el. "În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD. Sunt nevinovat și sper ca Justiția să facă lumină cât mai repede în acest dosar. Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani și în slujba căruia mi-am pus toată activitatea politică", a scris, pe Facebook, Daniel Tudorache.