Firme de salubrizare și reciclare cer ministrului Mediului să nu schimbe taxa de depozitare și penalitățile

Firme de salubrizare și reciclare cer ministrului Mediului să nu schimbe taxa de depozitare și penalitățile
scris 14 feb 2017

Un grup de firme de salubrizare și reciclare solicită ministrului Mediului, Daniel Constantin, ca taxa de depozitare să fie menținută în forma actuală pentru toate tipurile de deșeuri, iar nivelul penalităților impuse producătorilor și importatorilor pentru neîndeplinirea țintelor să fie de asemenea păstrat, și nu diminuat sub costurile de colectare.

Solicitarea este formulată în contextul în care ministerul de resort a amânat pentru această săptămână momentul promovării în Guvern a unei ordonanțe de urgență pe această temă, astfel încât să fie ascultate opiniile tuturor jucătorilor din domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News

Firmele care semnează solicitarea către ministru sunt grupate în ''Coaliția pentru economia circulară în România''.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Celebrul telefon Nokia 3310 se pregătește să revină pe piață. Cât va costa CITEȘTE ȘI FOTO Celebrul telefon Nokia 3310 se pregătește să revină pe piață. Cât va costa

''1) Taxa de depozitare trebuie să fie menținută în forma actuală pentru toate tipurile de deșeuri: nepericuloase inclusiv cele municipale, periculoase și inerte, așa cum este ea implementată la nivelul statelor membre UE.  Astfel, susținem menținerea cadrului legal actual prin renunțarea la ordonanța propusă, modificarea OUG 195 prin introducerea pentru taxare a deșeurilor periculoase și introducerea unor mecanisme optime, eficiente, concurențiale, nediscriminatorii și clare privind normele de aplicare a ordonanței.

2) Păstrarea la nivelul actual al penalităților impuse producătorilor și importatorilor pentru neîndeplinirea țintelor și nu negocierea în sensul diminuării acestora sub costurile de colectare, așa cum se solicită astăzi. Aceste penalități nu trebuie plătite decât pentru diferența nerealizată până la nivelul obiectivelor asumate de România pentru fiecare flux de deșeu: deșeuri de ambalaje, echipamente electrice și electronice, anvelope, baterii''.

Argumentul este că taxa de depozitare și răspunderea extinsă a producătorului reprezintă singurele mecanisme economico-financiare pentru a scădea  nivelul depozitarii.

Comisia Europeană recomandă României, în ultimul raport de țară, să investească masiv în reciclare în următorii ani pentru a atinge obiectivul de reciclare pentru 2020.  În cel mai recent raport dat publicității la Bruxelles, privind politicile de mediu în România, experții europeni avertizează că țara va trebui să depună eforturi uriașe pentru intensificarea reciclării și reducerea depozitării deșeurilor.  Raportorii remarcă si faptul că acest lucru se datorează, printre altele, și taxelor mici pentru deșeuri, care nu generează suficiente venituri pentru investiții viitoare.

Avertismenul vine pe fundalul intențiilor anunțate de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor de a modifica prin Ordonanță de Urgența a Guvernului nivelul taxei de depozitare la groapa de gunoi, taxă ce a intrat ăn vigoare, după numeroase amînări, la 1 ianuarie 2017.

Sunt astfel cerute:
     
 punerea în aplicare integrală a legislației Uniunii în domeniul deșeurilor, care include ierarhia deșeurilor, necesitatea de a asigura colectarea separată a deșeurilor, obiectivele privind evitarea descărcării deșeurilor la depozite etc.;
 reducerea generării de deșeuri pe cap de locuitor și a generării de deșeuri în termeni absoluți;  limitarea valorificării energetice la materialele nereciclabile și eliminarea treptată a depozitării deșeurilor reciclabile sau recuperabile.

De asemenea, autorii raportului de țară avertizează autoritățile de la București că strategiile și instrumentele relevante pentru a evita descărcarea deșeurilor la depozite nu sunt în vigoare și nu există măsuri de punere în aplicare cuprinzătoare și decisive împotriva depozitării ilegale a deșeurilor.

Raportul estimează că punerea în aplicare integrală a legislației existente în materie de deșeuri ar putea genera peste 29.100 de locuri de muncă în România și ar spori cifra de afaceri anuală a sectorului deșeurilor cu peste 3 miliarde euro. Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34 200 de noi locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală cu peste 3,6 miliarde euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
deseuri
mediu
taxa