Producătorii de medicamente generice din România spun că pot găsi alternative generice la medicamentele ieșite de sub brevet (off-patent) care ar putea dispărea de pe piață în urma alinierii prețurilor, anunță Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Prețurile medicamentelor ieșite de sub brevet (off-patent) urmează să scadă cu 35%.
“Credem că este important ca pacienții să nu sufere în momentul în care medicamentele ieșite de sub brevet își aliniază prețul în raport cu prețul de referință al medicamentului generic, conform recomandării Consiliului Concurenței. Înțelegem că este o situație specială pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piață, iar companiile membre APMGR se angajează să colaboreze cu autoritățile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie,” a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv APMGR.
În același timp, APMGR repetă apelul către autorități de a regândi în totalitate atât politica de preț a medicamentului, cât mai ales povara fiscală a taxei clawback, care riscă să afecteze grav accesul populației la tratamente cu preț accesibil.
CITEȘTE ȘI Adrian Grecu, Mylan: Grupul privește cu precauție și înțelegere piața de medicamente din România, unde scăderile de prețuri ar putea duce la o creștere a exporturilor paralele“Putem să gândim soluții punctuale pentru 100 de medicamente, dar nu putem să stăvilim dispariția a mii de medicamente generice de pe piață ca urmare a aplicării unitare a taxei clawback,” a declarat Mihai. Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe.
APMGR reamintește că singura soluție care ar putea aduce lucrurile în normalitate este implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maxim 65% în calculul variabilei 'p' din formula clawback, corelând astfel sarcina fiscală cu politica de prețuri în domeniul medicamentelor.
Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice.
APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.