Valoarea beneficiilor extrasalariale acordate de companii au fost cu 19% mai mari anul trecut, comparativ cu 2014, printre cele mai întâlnite fiind tichetele de masă, abonamentele medicale sau cele la săli de sport, potrivit datelor Smartree.
”Companiile s-au arătat mai relaxate și mai dispuse să ofere beneficii extrasalariale, fie ele financiare sau non-financiare, acest lucru fiind reflectat de procentul de creștere semnificativă a valorii bonusurilor față de anul precedent”, arată Smartree.
Cele mai mari beneficii pe lângă câștigul salarial au fost acordate de companiile din IT&C și industria farmaceutică, în timp ce angajații din comerț și retail au primit cele mai puțin valoroase beneficii în afara salariului lunar.
În ceea ce privește strict sărbătorile de iarnă, valoarea medie a bonusurilor oferite de angajatori în 2015 a fost de 785 lei brut.
CITEȘTE ȘI Magazin online de beneficii pentru angajați, o afacere de 300.000 euro din primul an de activitatePrincipalele beneficii extrasalariale oferite de companiile din România fac parte din categorii precum sănătate, sport, cursuri, turism, asigurări și cadouri. Acestea se împart în două tipuri: beneficii lunare și beneficii ocazionale/punctuale.
Beneficiile lunare includ tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, oferirea de telefon mobil sau laptop, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare sau săli de jocuri etc.
Beneficiile ocazionale se acordă sub formă de tichete cadou (Crăciun, ziua de naștere), prime de sfârșit de an sau cu diverse ocazii (Paște, Crăciun, 8 Martie, vacanță), cadouri pentru copii în zile speciale (1 Iunie, Crăciun), programe de formare profesională, teambuilding, ajutoare pentru naștere/înmormântare/boli grave și incurabile, al 13-lea salariu.
„Unii angajatori oferă și beneficii extrasalariale mai puțin obișnuite, cum ar fi un program de lucru flexibil, zile suplimentare de concediu, asigurare stomatologică, vouchere la restaurant, iar alții bonusuri <<out of the box>>, precum zile speciale, cu tematică. Spre exemplu, în zilele de 13 ale lunii, există companii care oferă pizza sau ieșiri la restaurant pentru personal. De asemenea, angajatorii mai oferă cursuri de gătit sau posibilitatea de a conduce o mașină de lux în weekend”, Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.
În plus, unele companii vor să introducă un nou tip de beneficiu – grădinița în apropiere de birou pentru copiii angajaților.
„Un factor important pentru care companiile încep sa ofere din ce in ce mai multe beneficii extrasalariale este partea de fiscalitate. Cu cât fiscalitatea pentru companii este mai bună, cu atât companiile vor oferi mai multe beneficii extrasalariale”, subliniază Raluca Peneș.
Pentru realizarea analizei prezentate mai sus s-au luat în calcul peste 150 de companii, în majoritate multinaționale, din industrii variate.
Smartree, una dintre principalele companii de pe piața de externalizare a proceselor de HR, și procesează anual 450.000 de angajați.