PROFIT Financial.forum - Paul Anghel, ANPC: Băncile și IFN ar fi trebuit să rezolve problemele direct cu consumatorii, să nu se ajungă la noi. Se pare că nu se poate fără reglementare

PROFIT Financial.forum - Paul Anghel, ANPC: Băncile și IFN ar fi trebuit să rezolve problemele direct cu consumatorii, să nu se ajungă la noi. Se pare că nu se poate fără reglementare
scris 28 nov 2018

Băncile și instituțiile financiare nebancare ar fi trebuit să rezolve mai multe dintre problemele ridicate de consumatori, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să facă plângeri la Autoritate, este mesajul transmis la Profit Financial.forum de Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Instituțiile financiare își doresc cât mai puține reglementări, dar acest lucru nu se poate, având în vedere experiența din ultimii ani, explică acesta.

Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

ANPC a primit zeci de mii de reclamații cu privire la activitatea băncilor și IFN în anii de după declanșarea crizei. Doar în perioada între 2016 și jumătatea lui 2017 a avut 16.000 de petiții de la consumatori, în principal pentru nereguli în contracte și condițiile de afaceri. Paul Anghel spune că instituțiile financiare ar fi trebuit să facă mai multe pentru a evita o astfel de situație.

 

 

„Reclamațiile ar putea să nu se îndrepte către ANPC, dacă băncile și IFN ar înțelege să rezolve anumite probleme pe care consumatorii le au direct cu dânșii”, spune oficialul ANPC.

PROFIT Financial Forum - Isărescu: Modificările legislative pentru sistemul bancar trebuie analizate cu înțelepciune, fără grabă. Apel la analiști și media pentru explicarea consecințelor unui cadru de reglementare prost dimensionat CITEȘTE ȘI PROFIT Financial Forum - Isărescu: Modificările legislative pentru sistemul bancar trebuie analizate cu înțelepciune, fără grabă. Apel la analiști și media pentru explicarea consecințelor unui cadru de reglementare prost dimensionat

Legislația din România s-a modificat în favoarea consumatorilor în ultimii ani, inclusiv ca urmare a implementării mai multor directive europene în domeniul financiar. Bancherii spun că numărul ridicat de reglementări crește costul creditelor și reduce accesul potențialilor clienți în piață, în condițiile în care gradul de intermediere financiară (volumul de credite raportat la volumul produsului intern brut) este cel mai mic din Uniunea Europeană. Anghel spune că experiența arată că fără reglementare nu se poate.

„Din punct de vedere al reglementărilor, sigur că orice operator economic ar vrea să existe cât mai puține acte normative aplicabile în spețele cu care dânșii relaționează, dar se pare că nu se poate”, spune directorul ANPC.

Unul dintre proiectele de lege discutate în Parlament vrea să pună un plafon pentru nivelul dobânzilor la creditele aferente persoanelor fizice. Anghel spune că ANPC a vrut să introducă un anumit plafon prin transpunerea unei directive europene prin OUG 52/2016, dar că nu s-a înțeles cu stakeholderii în timpul dezbaterilor.

„Sunt în continuare dobânzi destul de mari în piață, sunt și consumatori care nu citesc contractele, dar sunt și cei care le citesc foarte bine, dar nu au de ales (...) Pentru credite pe o perioadă scurtă există niște dobânzi foarte mari, înfiorător de mari. Ați cumpăra un obiect electrocasnic cu o dobândă de 8.000 – 9.000%?”, întreabă Anghel. „Nu zic să se desființeze (acest tip de credite, n.red.), dar niște plafoane ar trebui să existe”, adaugă acesta.

PROFIT financial.forum - Teodorovici: Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituțiilor financiare și nici capacitatea companiilor de a se finanța. Ce este pregătit pentru Președinția UE asigurată de România CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Teodorovici: Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituțiilor financiare și nici capacitatea companiilor de a se finanța. Ce este pregătit pentru Președinția UE asigurată de România

ANPC a pornit peste 40 de procese cu mai multe bănci după 2013, când legislația a fost modificată astfel încât să permită ca o decizie într-un proces pe clauze abuzive să fie aplicabilă la nivelul întregului portofoliu de credite ale băncilor. După 5 ani și multe amânări, procesele ajung la final, o parte dintre ele fiind tranșate în favoarea Autorității. Aplică băncile deciziile instanțelor?

„Există operatori care pun în aplicare, care în continuare nu pun decizia în aplicare, vorbim de deciziile definitive. Ar fi trebuit să se gândească să dialogheze mai mult cu consumatorul și să nu se ajungă la a încheia un proces verbal. În general, marea majoritatea a proceselor verbale de constatare contravenție sunt contestate de societățile financiare”, spune Anghel.

PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice

Oficialul mai declară că ANPC are în lucru un motor de comparare a comisioanelor la produsele bancare.

viewscnt
Afla mai multe despre
paul anghel
anpc
contraventii
clauze abuzive