PROFIT financial.forum - Szirmák, International Personal Finance: Românii nu țin cont de DAE atunci când iau un credit și preferă decizia personală reglementărilor de stat

PROFIT financial.forum - Szirmák, International Personal Finance: Românii nu țin cont de DAE atunci când iau un credit și preferă decizia personală reglementărilor de stat
scris 28 nov 2018

Nivelul indicatorului Dobândă Anuală Efectivă (DAE) contează foarte puțin pentru români în decizia de a contracta un credit, fie de la o bancă, fie de la o instituție financiară nebancară (IFN), iar aceștia consideră că este mai degrabă dreptul lor, nu al statului, să decidă cât se pot împrumuta și ce rată lunară pot suporta, a indicat, la Profit financial.forum, Botond Szirmák, Regional Country Manager pentru regiunea sud-est europeană al International Personal Finance, compania-mamă britanică a Provident Financial România.

Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Studiul integral poate fi citit aici.

"DAE contează foarte puțin pentru români", a spus Szirmák, prezentând un studiu recent comandat de International Personal Finance cu privire la utilizarea creditelor de nevoi personale și nevoia de creditare a populației din România.

Potrivit studiului, valoarea DAE este penultimul criteriu ca importanță în alegerea creditorului, atât pentru clienții băncilor, cât și pentru cei ai IFN-urilor, pe primele 3 locuri în topul importanței fiind valoarea ratei, valoarea dobânzii și perioada de rambursare.

Teodorovici, despre limitarea permisului de muncă la 5 ani pentru români plecați în străinătate: Niciodată nu am făcut, nu fac și nu o să fac vreun rău românului CITEȘTE ȘI Teodorovici, despre limitarea permisului de muncă la 5 ani pentru români plecați în străinătate: Niciodată nu am făcut, nu fac și nu o să fac vreun rău românului

Aproape 95% dintre cei intervievați în cadrul studiului au spus că consideră că este dreptul lor să decidă la ce costuri se împrumută, iar peste 93% sunt de părere că este dreptul lor să hotărască cât se pot împrumuta și ce rată pot suporta. În schimb, doar un procent de sub 46% cred că statul ar trebui să decidă cu privire la cât se poate împrumuta o persoană.

Studiul a relevat că procentul celor care rămân întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu a scăzut de la 14,3% în 2013 la 8,7% în 2016, avansând apoi din nou, la 11,1% în 2018. La polul opus, ponderea celor care nu rămân niciodată fără bani înainte de leafă a urcat constant, de la 7,4% în 2013 la 10,8% în 2016 și 15,1% în 2018. 

Procente mari dintre cei intervievați au spus că nu împrumută niciodată mai mult decât ar putea da înapoi fără a avea dificultăți, se gândesc serios înainte să contracteze un credit și nu iau împrumuturi decât în situații de urgență, în vreme ce doar puțin peste 10% dintre respondenți au mărturisit că au tendința de a lua credite din impuls.

Omniasig asigură Romaero în limita valorii de 650 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Omniasig asigură Romaero în limita valorii de 650 milioane de dolari

Cu privire la percepția asupra IFN-urilor, deși peste 41% consideră că nu sunt bune pentru nimeni și ar trebui închise, mai mult de două treimi dintre intervievați au fost de părere că, în lipsa acestora, mulți români nu ar mai avea de unde să împrumute bani în mod legal și problema socială s-ar agrava.

În octombrie, acțiunile International Personal Finance (IPF), cel mai mare angajator britanic din România și proprietaril Provident Financial, s-au depreciat puternic pe bursa londoneză după ce grupul a avertizat că operațiunile din România și Polonia vor fi afectate negativ de noi regulamente privind îndatorarea persoanelor fizice și taxarea companiilor. Banca Națională a României a publicat recent în Monitorul Oficial modificările la regulamentul de creditare a persoanelor fizice prin care sunt introduse restricții privind gradul maxim de îndatorare. Documentul arată și în ce condiții băncile și instituțiile financiare nebancare vor putea acorda credite peste limitele impuse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ifn
international personal finance
provident financial
profit financial forum