Mafia lemnului din România se va confrunta, cel puțin teoretic, cu mai multe probleme în perioada următoare, Camera Deputaților urmând să voteze luni, în calitate de cameră decizională, o Ordonanță de Urgență care înființează Gărzile Forestiere și dublează numărul de “polițiști” ai lemnului.
În plus, cei 617 angajați cu atribuții de implementare, monitorizare și control al regimului silvic vor beneficia și de minimum 250 de autovehicule, potrivit unui amendament adoptat de comisia pentru agricultură și cea pentru muncă ale Camerei Deputaților, care au redactat raportul ce urmează a fi votat în ședința de luni a Camerei Deputaților.
Consumul normat de carburanți este de 500 litri/lună/autoturism sau autoutilitară. “Nu se considera depășiri la consumul normat la mijloacele de transport consumul care la nivelul anului se încadrează în limita carburantului normat în raport cu numărul total de mijloace de transport aprobat pentru autoritatea publică centrala care răspunde de silvicultură sau pentru fiecare Garda, după caz”, se precizează în proiect.
În prezent, numărul personalului silvic cu atribuții de implementare, monitorizare și control al regimului silvic din cadrul Comisariatelor de regim silvic și cinegetic este foarte redus, respectiv 399 de posturi. Aceștia au sarcina de a supraveghea, monitoriza o suprafață de 16.403 hectare fond forestier.
“Ca urmare, este necesară înființarea Gărzilor forestiere, prin reorganizare, ca instituții publice cu personalitate juridică, în subordinea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, prin preluarea atribuțiilor, activității, a posturilor și a Personalului de la Comisariatele de Regim Silvic și Cinegetic, care se desființează”, se precizează în expunerea de motive a actului normativ.
În opinia Guvernului, deși raportul optim ar fi un angajat cu pregătire silvică la o suprafață de 8.000 de ha, “în vederea reducerii impactului asupra bugetului de stat, este necesar ca fundamentarea numărului personalului silvic din cadrul Gărzilor forestiere să aibă în vedere o suprafață de 12.000 ha” de angajat.
Dintre cele 617 posturi care vor fi create în componența Gărzilor Forestiere, 545 vor fi posturi cu personal silvic cu atribuții de control și implementare, 18 vor fi posturi alocate persoanelor cu pregătire juridică, 18 posturi alocate persoanelor cu pregătire economică, iar 36, posturi pentru diferite specialități (resurse umane, achiziții, investiții, administrativ etc).
CITEȘTE ȘI Senatorii taie din salariul muncitorilor și cel al șefilor Gărzii Forestiere, ridicate de Guvern până la 2.500-10.000 de leiSalariile angajaților viitoarelor Gărzi Financiare vor fi similare celor ai ANAF. Profit.ro a relatat încă de acum un an că, în momentul adoptării Ordonanței de Urgență, Senatul a respins schema de salarizare propusă de Guvern pentru personalul gărzilor. Executivul propusese salarii de până la 2.530 lei pentru un simplu muncitor, în timp ce un inspector-șef ar fi câștigat chiar și 10.188 lei.
Ordonanța de Urgență a Guvernului mai fusese discutată de Senat și a fost retrimisă la comisiile de specialitate tocmai din cauza salarizării propuse. În actul normativ al Guvernului, un muncitor gradul III avea prevăzut un salariu cuprins între 2.371-2.530 de lei, un consilier juridic putea ajunge la un salariu de 5.639 de lei, un auditor era remunerat cu 6.525 de lei, iar un director sau inspector-șef putea fi salarizat cu până la 10.188 de lei.
Senatul a respins însă, printr-un amendament, schema de salarizare propusă de Guvern și a stabilit ca salariile de bază ale angajaților gărzilor forestiere să fie plafonate la nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor din cadrul Agenției de Administrare Fiscală, mai reduse ca și cuantum.
Potrivit notei de fundamentare, în momentul redactării acesteia, anul trecut, salariile lunare ale personalului din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al comisariatelor de regim silvic și cinegetic erau cuprinse între 724 lei net pentru un consilier debutant și 1.800 lei net, în medie în funcție de vechimea în muncă, pentru un consilier superior.
Guvernul estima în momentul redactării ordonanței că, pe lângă reducerea volumului de lemn tăiat ilegal, în valoare de circa 250 milioane euro/an, înființarea Gărzilor forestiere determină realizarea unor venituri la bugetul de stat, provenite din contravenții și confiscări de material lemnos, în valoare aproximativ 53.200 mii lei în fiecare dintre următorii patru ani.