Programul de guvernare al posibilului viitor Guvern PNL, condus de premierul desemnat Ludovic Orban, prevede eliminarea prevederilor considerate "nocive" pentru sectorul energetic din celebra și controversata OUG nr. 114/2018, în primul rând a plafonării prețului gazelor de producție internă și a reintroducerii prețurilor reglementate la electricitate, "de preferință" anul viitor, deși România se află de ceva timp sub presiunea procedurii de infringement declanșate pe această temă de către Comisia Europeană, iar în Parlament a început deja modificarea Ordonanței.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Astfel, Programul prevede "eliminarea, după consultarea Comisiei Europene, a prevederilor nocive pentru sectorul energetic generate de OUG 114/2018, eliminare care să permită reluarea investițiilor strategice în Marea Neagră", precizându-se că "Această eliminare se va produce după o perioadă de tranziție stabilită în urma unui proces de consultare publică, de preferință în cursul anului 2020".
După cum a relatat Profit.ro, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Energie de la Senat, plafonul de preț de 68 lei/MWh impus prin OUG nr. 114/2018 producătorilor interni de gaze naturale care își vând producția furnizorilor clienților casnici și CET-urilor care livrează căldură populației ar urma să fie eliminat în 2 etape, până la 31 martie 2021, adică cu 11 luni mai devreme decât prevede legislația în prezent în vigoare, iar furnizarea energiei electrice consumatorilor casnici va fi dereglementată în 3 etape, până la 30 iunie 2021, cu 8 luni înaintea termenului stipulat de normele din momentul de față.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiectul Oxigen, noua taxă auto din Capitală, are undă verde. Proprietarii unor mașini scapă de taxăLiberalii își mai propun "deblocarea investițiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră", subliniind că au în vedere și "acordarea unei atenții sporite securității energetice, o cooperare intensificată cu Statele Unite fiind importantă pentru punerea în valoare a resurselor din platoul continental românesc al Mării Negre (...)".
"Marea Neagră constituie o zonă de real interes prin prisma rezervelor de hidrocarburi identificate în zona maritimă offshore. Este necesară exploatarea perimetrelor în condiții în care să câștige atât România, cât și operatorii privați. Dacă vrem să adăugăm aceste rezerve la producția internă actuală, trebuie să renunțăm atât la lozincile populiste, cât și la negocierea lipsită de transparență", se afirmă în documentul citat.
Liberalii mai vor "Încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adaugată mare".
CITEȘTE ȘI Decizie: Restaurantele KFC schimbă regula pentru băuturi, după ce ANPC le-a găsit bacteriiÎn pragul recentei vizite a premierului demis Viorica Dăncilă în Statele Unite, dar și în urma anunțului făcut de ExxonMobil cu privire la intenția de a-și vinde participația la concesiunea offshore Neptun Deep, cea mai importantă din Marea Neagră Guvernul a publicat pe site-ul Ministerului Energiei un proiect de modificare a Legii offshore, în care eau cuprinse majoritatea solicitărilor operatorilor din Marea Neagră. Între timp, însă, documentul a dispărut de pe pagina de internet a ministerului.
Va dispărea și Ministerul Energiei ca atare, potrivit programului liberal de guvernare, prin comasare cu Ministerul Economiei. Mișcarea, dacă va fi dusă până la capăt, va obliga Executivul să schimbe instituțiile responsabile cu exercitarea calității statului de acționar la operatorii sistemelor de transport de energie electrică și gaze naturale, Transelectrica și Transgaz.
Astfel, programul prevede înființarea unui Departament de Energie în cadrul Mnisterului Economiei, care să asigure coordonarea unitară în domeniul energiei.
"În cadrul Departamentului de Energie va funcționa un compartiment distinct, însărcinat cu monitorizarea realizării stocurilor de iarnă, coordonarea din punctul de vedere al Departamentului a acțiunilor specifice de sezon, în așa fel încât iarna să nu pună probleme în alimentarea cu energie electrică și termică, gaze naturale și combustibil a populației", stipulează documentul.