Conducerea PNL a votat, luni seara, în ședința Biroului Politic Național, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului, liberalii dorind ca până la 1 decembrie Executivul să învestit.
40 de filiale au votat în favoarea guvernării alături de social-democrați și doar 22 s-au împotrivit, arată news.ro.
În ședința PNL, 22 de voturi au fost împotriva unui Guvern PNL-PSD. Printre cei care s-au opus au fost Dan Motreanu, Cristian Băcanu, Ciprian Ciucu, Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majoritatea filialelor, 40 la număr, au votat însă o guvernare PNL-PSD, cu o învestire cât mai rapidă a Executivului, până la 1 decembrie.
Principiile pe care PNL le va susține, nefiind negociabile, sunt:
-Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
-PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
-Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
-Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online-Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
-Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
-Reforma statului.
-Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.
De asemenea, PNL va prezenta ,în cadrul acestor negocieri, decizia fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu președintele Klaus Iohannis”, precizează liberalii
„Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete", sună mențiunea.
Anterior, conducerea PSD a votat în unanimitate să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR și minorități.
Decizia a fost luată în Consiliul Național al Partidului Social Democrat care s-a reunit luni, de la ora 11.00.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanțăSorin Grindeanu a precizat că este exclus ca Florin Cîțu să fie premier într-un Guvern care să aibă PSD în componență și a adăugat că social-democrații vor avea o nominalizare pentru funcția de prim-ministru.
Social-democrații au avut deja o întâlnire cu conducerea Partidului Național LIberal, în urma căreia s-a convenit că fircare formațiune va merge în forurile de conducere pentru a decide dacă vor o astfel de coaliție de guvernare.
PSD a pregătit și un program de guvernare cu mai multe măsuri care ar trebui implementate după intrarea PSD în Guvern.
Liderii social-democrați au stabilit mai multe condiții pentru a intra la guvernare alături de PNL, cea mai importantă fiind modificarea Constituției - de la republică semiprezidențială la republică parlamentară, susțin surse politice pentru News.ro.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineÎn primul rând, PSD își dorește ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democrații să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărțite între PNL și UDMR.
De asemenea, PSD e dispus să renunțe la funcția de prim-ministru, cu condiția să primească postul de vicepremier, numele vehiculate fiind Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu. Social-democrații și-au mai stabilit ca priorități Ministerul de Finanțe și funcția de secretar general al guvernului, două instituții-cheie pentru activitatea Executivului.
Pe de altă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat luni că liberalii vor face propria propunere de premier și că Ministerul de Finanțe este 'crucial'.