Rusia și Statele Unite ale Americii au anunțat astăzi, imediat una după cealaltă, că se retrag din tratatul de dezarmare nucleară INF, cele două state acuzându-se reciproc pentru că a trebuit să ia o astfel de decizie, relatează AFP.
Rusia a anunțat prima decizia, prin ministrul afacerilor externe: "În 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune".
Reacția SUA a venit imediat, prin șeful diplomației, Mike Pompeo, care a declarat la Bangkok : "Retragerea Statelor Unite, în conformitate cu articolul XV al tratatului, intră în vigoare astăzi pentru că Rusia nu a revenit la respectarea totală și verificabilă", a declarat într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele două mari state au lăsat să expire astăzi ultimatumul lansat în februarie de administrația Trump, după șase luni în care s-au acuzat reciproc și nu au putut construi un dialog.
Abandonarea Tratatului Forțelor Nucleare Internediare (INF) privează planeta de o ”opreliște inestimabilă” în fața riscurilor cursei înarmării și războiului nuclear, avertizează secretarul general al ONU Antonio Guterres, relatează Reuters.
”Acest lucru probabil consolidează, ci nu reduce, amenințarea pe care o reprezintă rachetele balistice”, a avertizat Antonio Guterres joi, cu o zi înaintea retragerii Statelor Unite din acest tratat, semnat cu Rusia în Războiul Rece, în 1987.
Rusia a anunțat că a propus Statelor Unite un moratoriu asupra desfășurării de armament nuclear interzis de acest document din Războiul Rece.
”Noi am propus Statelor Unite și altor membri NATO să ia în considerare posibilitatea de a anunța un moratoriu asupra desfășurării de armament cu rază de acțiune intermediară”, a declarat adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu acordat agenției ruse de presă Tass.
”Ar fi un moratoriu comparabil celui anunțat de Vladimir Putin, afirmând că dacă Statele Unite nu desfășoară aceste echipamente în anumite regiuni, atunci Rusia se va abține de asemenea să o facă”, a continuat Serghei Riabkov, adăugând că semnarea unui nou tratat nu este pe ordinea de zi.
Potrivit diplomatului rus, nu trebuie să fie ”crezute” declarațiile NATO potrivit cărora Alianța Nord-Atlantică nu va desfășura asemenea echipamente.
Anunțat în februarie de către președintele american Donald Trump, procesul retragerii din acordul INF cu privire la rachete cu capacitate nucleară și rază de acțiune de intermediară (500-5.500 de kilometri) este abandonat, fără ca Rusia să-și fi distrus armele de care este acuzată că încalcă textul, așa cum cerea Washingtonul.
Din contră, Vladimir Putin a ratificat, în iulie, suspendarea participării Rusiei la tratat. Această decizie a fost anunțată imediat după ce a fost făcută cunoscută cea a lui Donald Trump, iar apoi a fost aprobată de către Parlamentul rus.
Washingtonul denunță din 2014 dezvoltarea de către Moscova a unui sistem care încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care a pus capăt, în 1987, crizei rachetelor în Europa.
Racheta rusă arătată cu degetul de către Statele Unite, Novator, de tip 9M729, SSC-8 în terminologia NATO, are o rază de acțiune de aproximativ 1.500 de kilometri, potrivit NATO. Moscova susține că aceasta are o rază de acțiune de 480 de kilometri.