România ia măsuri contra dronelor care-i traversează ilegal teritoriul. Energeticienii, jucătorii din telecom și ceilalți operatori de infrastructuri critice, obligați să investească în măsuri de protecție

România ia măsuri contra dronelor care-i traversează ilegal teritoriul. Energeticienii, jucătorii din telecom și ceilalți operatori de infrastructuri critice, obligați să investească în măsuri de protecție
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 20:23

Toți operatorii de infrastructuri critice, precum cele din energie, petrol și gaze, telecomunicații, transporturi sau industrie, ar putea fi obligați în curând să investească în luarea și menținerea de măsuri de protecție contra ″amenințărilor specifice″ reprezentate de aeronave fără pilot care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară fără autorizare în spațiul aerian național, potrivit unui proiect al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Aceeași obligație ar putea reveni și entităților care administrează obiective desemnate ca fiind de importanță deosebită pentru apărarea țării, activitatea statului, economie, știință, cultură și artă, financiar-bancare și diplomatice, dar și administratorilor de aeroporturi civile și operatorilor de servicii civile de navigație aeriană, arată sursa citată.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Germanii de la Stada se apropie de lansarea în România a primei fabrici de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Germanii de la Stada se apropie de lansarea în România a primei fabrici de medicamente dezvoltată de la zero în ultimii 30 de ani
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Echipamentele și sistemele tehnice asigurate de persoanele juridice menționate pentru implementarea de măsuri de protecție anti-dronă vor fi puse la dispoziția structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, prin contracte de comodat.

Operatorii de infrastructuri critice și administratorii de obiective de importanță deosebită vor trebui să asigure din fonduri proprii banii necesari acestor investiții, precum și mentenanței echipamentelor și sistemelor tehnice achiziționate, însă ar putea beneficia în acest scop și de ″programe cu finanțare din fonduri publice″, se menționează în document.

Netflix lansează o nouă funcționalitate pentru cine vede filme și seriale pe telefoane smart iOS și Android. „Vă găsiți vreodată captivat de o scenă care vă rămâne în cap mult timp după ce e gata?\ CITEȘTE ȘI Netflix lansează o nouă funcționalitate pentru cine vede filme și seriale pe telefoane smart iOS și Android. „Vă găsiți vreodată captivat de o scenă care vă rămâne în cap mult timp după ce e gata?"

Draftul stipulează că aeronavele fără pilot care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară in spațiul aerian national fară autorizare vor putea fi distruse, neutralizate sau zborul acestora poate fi luat sub control. Asta în contextul în care drone sau rămășițe de drone rusești au pătruns în spațiul aerian al României, pe fondul bombardamentelor Rusiei care au vizat porturile ucrainene de la gurile Dunării.

Ucraina, al cărei sistem energetic a suferit distrugeri masive din cauza atacurilor rusești, a anunțat în august că a finalizat o primă etapă a unui program de construire de structuri protective anti-dronă din beton la câteva zeci de obiective de înaltă tensiune ale sistemului energetic național.

viewscnt
Afla mai multe despre
atacuri cu dronă
apărare anti-dronă
protecție anti-dronă
infrastructură critică
operatori de infrastructuri critice
război rusia ucraina