Liderul PNL, candidat pentru funcția de președinte al României, Nicolae Ciucă, a prezentat,viziunea sa pentru Capitală, iar printre propunerile sale se numără mutarea sediului Guvernului de la Palatul Victoria și transformarea clădirii în muzeu. O altă propunere a lui Nicolae Ciucă se referă la mutarea Guvernului în Casa Științei, unde acum funcționează instituții de cercetare ale Academiei, și a tuturor ministerelor alături, inclusiv a viitorului Cartier al Justiției.
”Vreau să mutăm toate ministerele aici cu Guvernul. Astea sunt împrăștiate peste tot în oraș. Inclusiv Cartierul Justiției, pentru că vom avea legislativ, executiv și justiție toate în același loc”, a declarat liderul PNL.
În cadrul evenimentului, Ciucă l-a avut alături pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care îi susține planurile.
Liderul și candidatul PNL propune mutarea Guvernului și a ministerelor care nu își au sediul în zona Palatului Parlamentului în zona Pieței Constituției, urmând ca, potrivit viziunii sale, Palatul Victoria să devină muzeu, iar sediile ministerelor să revină universităților. El spune că viitorul sediu ar putea fi denumit „Palatul Guvernului” și se va afla în apropierea Palatului Parlamentului.
Proiectul prezentat de Ciucă include și așa-numitul cartier al justiției, spunând că acesta poate fi mutat în aceeași zonă din apropierea Parlamentului, între sediile Executivului și Legislativului.
În septembrie 2018, tot prin decizia Guvernului, Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei stabiliseră crearea unui grup de lucru comun, în cadrul căruia să rezolve mai rapid problema exproprierilor în interes public și începerea proiectului imobiliar ”Esplanada”.
CITEȘTE ȘI TABEL Câți muncitori străini sunt acum în România, după 3 ani în care Guvernul a acordat sute de mii de permise de muncă. Mulți pleacă însă rapid în alte țări UE și își lasă angajatorul "cu ochii în soare"Nicolae Ciucă avansează de asemenea ideea amenajării unui parc, parcul Arsenalului, în zona în care se află Palatului Parlamentului, pe o suprafață de 30 de hectare, în apropierea Bibliotecii Naționale și a parcului Izvor.
Fostul premier, candidat acum la președinție, mai spune că după mutarea Guvernului în clădirea Casei Științei și după construirea Cartierului Justiției, „în interiorul acestui ansamblu de clădiri va putea fi realizată o piață, un spațiu public, o agora civică”, pe un spațiu „generos”.
Ciucă își asumă de asemenea demolarea zidurilor din jurul Palatului Parlamentului.
„Avem zidurile de jur împrejurul Parlamentului. Este un proiect pe care ni-l asumăm ca aceste ziduri să dispară și să se rupă această barieră între cetățeni și Parlament pe de o parte. De cealaltă parte, este vorba de deschiderea care se oferă pentru realizarea tuturor acestor obiective, în mod deosebit cel prin care se leagă parcul Izvor și de creează parcul Arsenalului”, a subliniat Nicolae Ciucă în prezentarea proiectului său pentru București.
Ciucă dorește de asemenea înființarea unui centru de business denumit City București.
CITEȘTE ȘI Decizie importantă în dosarul lui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită: magistrații au exclus din rechizitoriu declarații de martor și înregistrăriÎntrebat dacă a făcut o analiză referitoare la costurile necesare implementării planului său, Ciuc a răspuns că nu a făcut calculele, acestea urmând a fi realizate după ce va exista o asumare comună, a Președinției, Guvernului și Primăriei Capitalei cu privire la acest plan.
Ciucă spune că proiectul ar trebui derulat sub patronajul președintelui țării și să se deruleze pe o perioadă de zece ani
La rândul său, Nicușor Dan a catalogat proiectul lui Ciucă drept unul „și foarte coerent, și foarte curajos”.