SUA, Canada și Italia vor finanța construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă cu peste 6 miliarde euro. Creditele vor fi garantate 100% de statul român

SUA, Canada și Italia vor finanța construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă cu peste 6 miliarde euro. Creditele vor fi garantate 100% de statul român
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris astăzi, 09:03

Statele Unite, Canada și Italia vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, confirmând informația publicată anterior de Profit.ro potrivit căreia principalul contract al proiectului a fost elaborat și este gata de semnare, fiind desemnat și consorțiul care va executa lucrările.

Am solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităților 3 și 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia (summit-ului – n.r.) COP29, la Baku″, a spus Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
One United Properties - vânzări de proprietăți închiriate pe termen lung în valoare de peste 52 milioane de euro CITEȘTE ȘI One United Properties - vânzări de proprietăți închiriate pe termen lung în valoare de peste 52 milioane de euro
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Summit-ul va avea loc în perioada 13-17 noiembrie.

Vom avea până în 2032 încă 1.400 MW energie nucleară, producție în bandă, cu emisii zero de CO2. Consorțiul care va realiza investiția este format din companii de top mondial: Fluor și Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis (prin subsidiara Candu Energy – n.r.) din Canada (deținătoarea tehnologiei CANDU) și Ansaldo din Italia. Finanțările sunt asigurate, în bună măsură, de statele participante, prin US EXIM (3 miliarde de dolari), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat în prezența mea la Ottawa) și Italia (2 miliarde euro, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, totodată, să susțină acest proiect strategic cu tot ceea ce este necesar″, a declarat ministrul.

Rheinmetall a dat în funcțiune prima sa fabrică de armament din Ucraina CITEȘTE ȘI Rheinmetall a dat în funcțiune prima sa fabrică de armament din Ucraina

În euro, la cursurile actuale de schimb, asta înseamnă în total credite de circa 6,1 miliarde euro. Costurile totale ale proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă sunt estimate în prezent la mai mult de 7 miliarde de dolari, adică peste 6,5 miliarde euro.

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-a angajat prin lege să garanteze în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali pentru construirea reactoarelor.

FOTO&DOCUMENT Salarii în bănci - Primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală: Salariu minim, dar și salarii compensatorii CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Salarii în bănci - Primul contract colectiv semnat la nivel de sector în domeniul bancar din România, cu aplicare generală: Salariu minim, dar și salarii compensatorii

Comisia Europeană a exprimat în vară un punct de vedere pozitiv asupra proiectului, obligatoriu pentru continuarea acestuia, potrivit prevederilor Tratatului Euratom.

Mai este nevoie de semnarea și derularea contractul de consultanță, asistență și modelare financiară în baza căruia se va calcula și stabili ce subvenții de stat sunt necesare pentru a se asigura rentabilitatea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, ce impact vor avea aceste subvenții în facturile consumatorilor de energie și care ar fi cea mai potrivită structură de finanțare a proiectului.

FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari

Bugetul lucrărilor preliminare necesare implementării proiectului a fost majorat anul acesta cu aproape 90%, de la 185 la 350 milioane euro.

Darea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la Cernavodă este preconizată pentru începutul deceniului următor, în 2031 și 2032. 

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 centrala nucleară cernavodă
nuclearelectrica unitatile 3 si 4 cernavoda
mini-reactoare nucleare americane doicești
contract construire unitățile 3 și 4 cernavodă