ELCEN are de încasat o datorie de un miliard de lei de la Termoenergetica și este nevoie ca Primăria Municipiului București să se implice financiar să reducă din această datorie, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, a declarat directorul general al companiei ELCEN, Claudiu Crețu.
El spune că centralele din București sunt vechi și se roagă pentru ierni blânde până când CET-urile vor fi modernizate.
„Se pare că toate premisele sunt foarte bune, așa că vin eu la final să ridic niște semne de întrebare. Deci, raportat la pregătirea de iarnă, așa cum am auzit, sunt gaze, avem contracte de gaze, nu vedem nicio problemă din acest punct de vedere.
Problema, ca întotdeauna, este aceeași: banii, pentru că toată lumea de aici, de la masă, pleacă de la premisa naturală, valabilă și normală într-o economie: livrezi o marfă, încasezi.
Asta ne dorim și noi de foarte mult timp. Termoficările sau Termoficarea din București își dorea, are acest vis de vreo 15 ani, trăiesc și eu cu acest vis să ajungem cu factura în scadență.
Astăzi, datoria către ELCEN este de un miliard de lei. Pe timpul verii, nu este așa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans.
CITEȘTE ȘI FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrareaDeci, la începutul lunii trebuie să plătim - octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului București să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo șase luni.
Abia aștept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că și situația va fi mai complicată”, a declarat Claudiu Crețu luni, la conferința Focus Energetic „Provocările iernii 2024 - 2025 pentru sistemul energetic național”, potrivit Agerpres.
CITEȘTE ȘI Tarom continuă oferta și pentru rute interne: bilete cu tarife de la 23 euroÎn ceea ce privește CET-urile, Claudiu Crețu a amintit cele trei proiecte noi depuse la Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor Grozăvești, Progresu și Sud, dar care vor fi finalizate abia în 3-4 ani.
„Cum sunt CET-urile? Păi tot alea, din '64 - '66, de pe vremea lui Dej. Le-am mai ciocănit, le-am mai cârpit, sperăm să fie bine. Doamne ajută, cu Dumnezeu înainte, să mai trecem încă o iarnă.
CITEȘTE ȘI FOTO MedLife semnează o nouă achizițieBun, dar ce facem mai departe? Aici este vestea bună. Avem trei proiecte noi. Am depus la Ministerul Energiei pe Fondul de Modernizare pentru trei CET-uri noi: Grozăvești, Progresu, Sud. Suntem pe drumul cel bun cu aprobarea, deci premise bune sunt, dar, până la punerea în funcțiune, trec vreo 3-4 ierni.
Deci, mai sunt vreo 3-4 ierni în care nu avem acei megawați. Asta dacă totul merge bine”, a atenționat el. În plus, aceste proiecte trebuie cofinanțate cu cel puțin 40% din valoare. „Banii de la Fondul de Modernizare nu sunt 100% gratis, ca să fie clar pentru toată lumea. Sunt în procent de 60, 60 și ceva la sută, deci trebuie cofinanțați.
CITEȘTE ȘI Muncitorii de la uzinele Volkswagen din Germania opresc lucrul, ca protest pentru închideri fără precedentCa să cofinanțăm aceste proiecte, înseamnă să avem o situație financiară sănătoasă. Ne întoarcem la miliarde. Deci, rămâne riscul cu miliardul, o să spun la fiecare conferință asta. Dacă dispar din peisaj înseamnă că s-a plătit miliardul. Deci, să dăm un mesaj cât se poate de pozitiv: suntem pregătiți de iarnă. Rețeaua are pierderi astăzi de doar 2.100 tone/oră, deci nu este ceva foarte grav, nu s-a depășit maximumul - toată lumea a înțeles ironia.
Cu alte cuvinte, în această iarnă sperăm la Dumnezeu să fie o iarnă ca ultimele 3, 4, 5, 6, să nu avem o iarnă grea, pentru că dacă avem o iarnă grea se va pune presiune pe rețeaua electrică, pentru că toată lumea bagă în priză ce are prin casă”, a mai adăugat directorul ELCEN.