Peste două treimi dintre români sunt îngrijorați că alegerile europarlamentare de anul viitor vor fi manipulate

Peste două treimi dintre români sunt îngrijorați că alegerile europarlamentare de anul viitor vor fi manipulate
scris 26 nov 2018

Mai mult de două treimi dintre români sunt îngrijorați că alegerile europarlamentare de anul viitor ar putea fi manipulate prin diverse mijloace, precum campanii de dezinformare pe internet, atacuri cibernetice, sau prin cumpărarea de voturi, relevă un nou sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană.

Sondajul pune în lumină așteptările europenilor cu privire la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 și ceea ce i-ar motiva să voteze.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sondajului, majoritatea românilor sunt îngrijorați de faptul că elemente precum campaniile de dezinformare, încălcarea securității datelor și atacurile cibernetice ar putea influența procesele electorale.

VIDEO Cu zâmbet ironic, rușii vor să trimită o misiune spațială care să verifice dacă americanii au ajuns pe lună CITEȘTE ȘI VIDEO Cu zâmbet ironic, rușii vor să trimită o misiune spațială care să verifice dacă americanii au ajuns pe lună

Astfel, 70% dintre respondenții din România s-au arătat îngrijorați că rezultatul final al alergerilor ar putea fi manipulat, comparativ cu o medie de 56% la nivelul Uniunii Europene.

Cumpărarea sau vânzarea voturilor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru 68% dintre români, iar 66% consideră că principalele amenințări sunt reprezentate de atacurile cibernetice și de faptul că unii cetățeni ar putea fi forțați să voteze într-un anumit fel.

Dezinformarea în mediul online constituie o sursă de preocupare pentru 73% dintre români, un procent similar fiind înregistrat și la nivelul UE, în timp ce 71% dintre respondenții români și 67% dintre cetățenii UE sunt îngrijorați cu privire la faptul că datele cu caracter personal rămase online ar putea fi utilizate pentru a le transmite anumite mesaje politice.

“Cercetările noastre arată că oamenii sunt cu adevărat îngrijorați cu privire la dezinformare. Un lucru bun este că din ce în ce mai mulți cetățeni dau dovadă de spirit critic în ceea ce privește informațiile pe care le primesc și sunt conștienți de potențialele elemente perturbatoare menite să manipuleze ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează”, a comentat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

În ceea ce privește prezența la vot, peste 40% dintre europeni au declarat că ar fi mai inclinați să participe dacă ar primi mai multe informații cu privire la UE și la impactul acesteia asupra vieții lor de zi cu zi, iar 31% vor ca la alegeri să candideze mai mulți tineri.

Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor fi organizate în mai anul viitor, cu o lună înainte ca mandatul României la președinția UE să se termine. La alegerile din 2014 au votat 42% dintre europeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sondaj
eurobarometru
alegeri europarlamentare
parlament european
alegeri
manipulare
dezinformare
atac cibernetic