Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a donat 15.000 de lei pentru achiziționarea sculpturii "Cumințenia Pământului", la fel ca premierul Dacian Cioloș, care a contribuit cu un salariu, au declarat pentru News.ro surse oficiale.
Șeful BNR a efectuat donația în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși de către statul român la puțin timp după aducerea operei de artă la Muzeul BNR, unde va fi găzduită până când aceasta va intra în posesia statului.
Premierul Dacian Cioloș a anunțat, pe 22 mai, că și-a donat un salariu pentru opera lui Brâncuși. Prim-ministrul câștigă lunar 15.000 de lei.
CITEȘTE ȘI Parlamentul îl atacă pe Isărescu: Demitere automată pentru raport respins și fără mandat reînnoitÎn prezent, ”Cumințenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.
În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziție a sculpturii, care a fost acceptată. Din suma de 11 milioane de euro necesară pentru achiziția sculpturii, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii a lansat o subscripție publică națională.
Strângerea sumei de 6 milioane de euro este necesară până pe la 30 septembrie, iar sumele pot fi donate în conturile anunțate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro și cuminteniapamantului.ro.
Până la 22 iunie donaseră circa 2.000 de persoane, care au contribuit cu aproape 232.000 de euro. În cazul în care suma necesară nu se va strânge, banii vor fi restituiți donatorilor, dar abia anul viitor.
CITEȘTE ȘI Guvernul nu acceptă bani de la orice firme pentru "Cumințenia Pământului", ci impune condițiiOpera ”Cumințenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la București. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural național.
Scupltura poate fi vizitată gratuit până pe 8 iulie la Muzeul BNR, de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00, iar după această dată vizitarea se va putea face doar pe bază de programare.
Isărescu a caracterizat decizia de a găzdui opera lui Brâncuși în clădirea Băncii Naționale ca un gest de normalitate, expunând un tezaur.
În plus, guvernatorul a punctat că Brâncuși s-a "reîntâlnit" cu această ocazie cu profesorul Ioan Georgescu, pe care l-a avut la Școala de Arte Frumoase. Acesta din urmă a realizat cele două statui expuse pe fațada dinspre strada Lipscani a palatului BNR.