EXCLUSIV Guvernul pregătește operațiunea "Cumințenia Pământului" la companiile de stat

EXCLUSIV Guvernul pregătește operațiunea "Cumințenia Pământului" la companiile de stat
Diana Zaharia
Diana Zaharia
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 mar 2016

Companiile de stat cu profit și alte entități juridice vor contribui la subscripția publică națională pentru cumpărarea sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși, în baza unei hotărâri pe care Guvernul se pregătește să o aprobe în perioada imediată, fără ca în textul actului să fie impuse obligații, conform informațiilor Profit.ro.

Hotărârea de guvern va stabili cadrul legal care să permită, tehnic, companiilor de stat, instituțiilor publice și altor structuri să doneze bani statului pentru cumpărarea operei de artă.

Urmărește-ne și pe Google News

"Hotărârea de guvern nu va fi «targetată», prin formularea textului, strict către companiile de stat, ci va crea cadrul legal prin care entitățile juridice să poată contribui cu bani, fără impunerea vreunei obligații în acest sens. Nu vor fi impuse donații, hotărârea va deschide conturile de donație, pentru ca banii să nu fie alocați doar la notar", au declarat, pentru Profit.ro, surse oficiale.

Un oficial guvernamental a confirmat, însă, pentru Profit.ro că, în baza acestei hotărâri de guvern, vor fi colectați bani și de la companiile de stat care funcționează pe profit. Societățile de stat nu pot fi obligate să participe la subscripție, dar reprezentanții ministerelor pot face astfel de propuneri în cadrul Consiliilor de Administrație.

Companiile listate la Bursa de Valori București având statul acționar majoritar sau semnificativ care au înregistrat profituri nete, potrivit rezultatelor preliminare, în 2015, sunt:

  • Romgaz Mediaș (SNG) - 1,18 miliarde lei
  • Transgaz (TGN) - 497,96 milioane lei
  • Transelectrica (TEL) - 366,41 milioane lei
  • Electrica (EL) - 283,95 milioane lei
  • Nuclearelectrica (SNN) - 149,84 milioane lei
  • Conpet Ploiești (COTE) - 54,29 milioane lei
  • Oil Terminal (OIL) - 1,04 milioane lei

Donațiile, sponsorizările făcute de companiile de stat au ridicat mari probleme, în trecut. De exemplu, în 2010, Ministerul Economiei, care deținea atunci 85% din acțiunile Romgaz, a decis în AGA să facă o donație de 400 milioane lei către bugetul statului, având ca bază legală o hotărâre de guvern. În calitate de acționar minoritar al Romgaz, cu o participație de 15%, Fondul Proprietatea a votat împotriva acordării donației și a decis să ia măsuri legale împotriva acesteia, invocând protejarea drepturilor acționarilor săi. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins irevocabil acțiunea Fondului Proprietatea, însă statul a renunțat să mai facă astfel de donații.

Sponsorizările companiilor de stat au ridicat suspiciuni și în Gala Bute, pentru care există un dosar la DNA.

Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitale CITEȘTE ȘI Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitale

Săptămâna trecută, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat că proprietarii sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși au acceptat oferta de achiziție propusă de Guvern, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională pentru restul sumei.

"Suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncuși (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e «acum sau niciodată». Dacă statul nu-și exercită acum dreptul de preempțiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna și atunci am fi și mai... săraci.. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putință să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar și cele patrimoniale", a spus atunci premierul Dacian Cioloș.

Dreptul de preempțiune al statului român la cumpărarea operei a expirat din 2014, dar Guvernul a decis să reia discuțiile.

Finanțele majorează de la 1 aprilie acciza specifică la țigări. Ce se întâmplă cu prețurile CITEȘTE ȘI Finanțele majorează de la 1 aprilie acciza specifică la țigări. Ce se întâmplă cu prețurile

Realizată în 1907, Cumințenia Pământului a fost cumpărată în 1911 chiar de la artist de către inginerul Gheorghe Romașcu, iar în prezent, după ce a fost confiscată de regimul comunist și retrocedată în 2008, aparține mai multor moștenitori ai cumpărătorului.

În 2014, Ministerul Culturii a fost mandatat de Guvernul Ponta să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii, pusă în vânzare prin intermediul unei case de licitații, ministerul fiind invitat să își exercite dreptul de preemțiune.

Comisia de evaluare formnată la nivelul Ministerului Culturii a propus, conform declarațiilor oficiale făcute în presă de reprezentanții moștenitorilor și cei ai casei de licitație care se ocupă de vânzare, sume cu mult sub cele 20 de milioane de euro solicitate pentru sculptură. Astfel, statul român ar fi oferit în jur de 3 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a cerut  la acea vreme ministrului Justiției să sesizeze Consiliului Superior al Magistraturii asupra deciziei "greșite" de retrocedare în cazul operei lui Brâncuși, dar Consiliul Superior al Magistraturii a decis să claseze sesizarea.

Mercedesul lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundații românești CITEȘTE ȘI Mercedesul lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundații românești

Purtătorul de cuvânt al actualului Cabinet, Dan Suciu, a declarat că Guvernul Cioloș va relua întreaga procedură cu privire la achiziționarea sculpturii, urmând să fie formată o nouă comisie de evaluare, care va iniția o altă evaluare și va înainta oferte moștenitorilor operei.

Cumințenia Pământului este un obiect de patrimoniu național, care nu poate fi scos definitiv din țară, în prezent fiind găzduit de Muzeul Cotroceni.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
donatie
companii
cumintenia
brancusi