Comercianții vor fi obligați să doneze alimentele în curs de expirare, dar pot beneficia de TVA zero pentru donație

Comercianții vor fi obligați să doneze alimentele în curs de expirare, dar pot beneficia de TVA zero pentru donație
scris 8 mar 2016

Comercianții care nu reușesc să vândă alimentele a căror dată de valabilitate este aproape de expirare vor fi obligați să le doneze, conform unei inițiative legislative avizată de deputații din Comisia de industrii și servicii. Un proiect de lege, care va fi discutat în curând la Camera Deputaților, propune, totodată, TVA zero pentru alimentele donate.

Profit.ro a relatat că Senatul a aprobat, în luna noiembrie, o propunere legislativă potrivit căreia niciun comerciant de alimente nu va avea voie să le arunce după expirare.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiatorul, senatorul Marian Vasiliev a renunțat însă la acest proiect în favoarea unui alt act normativ asemănător, elaborat împreună cu deputatul Florin Alexe, proiect care are în vedere tot diminuarea risipei alimentare, cu interdicția de a distruge alimentele în curs de expirare. Noul document introduce prevederi mai detaliate privind donarea alimentelor în curs de expirare.

Varianta de la Senat stabilea doar, ca principiu general, că retailer-ii cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați, destinați vânzării produselor alimentare, trebuie să încheie un contract cu organizații umanitare sau pentru protecția animalelor cărora să le doneze alimentele apropiate de data expirării. Proiectul respectiv viza doar consumul uman sau pentru animale și nu se referea la alte utilizări ale alimentelor. 

Acum, proiectul avizat de deputați stabilește că orice agent economic este obligat să ia măsuri pentru diminuarea rispei alimentare începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, inclusiv în industria hotelieră și a serviciilor alimentare.

Practic, alimentele apropiate de data expirării, deci încă potrivite pentru consumul uman, nu vor mai putea fi distruse, ci vor fi obligatoriu donate către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate, cămine de bătrâni sau alte astfel de structuri.

PROIECT: Marile magazine vor transmite lunar Consiliului Concurenței prețul alimentelor CITEȘTE ȘI PROIECT: Marile magazine vor transmite lunar Consiliului Concurenței prețul alimentelor

O astfel de entitate, care poate fi și o autoritate locală, primărie cu servicii sociale, va trebui să se înregistreze la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Aliementelor (ANSVSA), pentru a putea primi alimentele.

În cazul în care alimentele sunt improprii consumului uman, acestea vor fi livrate către asociații care adăpostesc animale, dacă nu le afecteze sănătatea. Dacă produsele alimentare nu sunt potrivite nici pentru consumul animalelor, atunci vor fi utilizate pentru compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.

Dezbaterea din cadrul Comisiei pentru industrii și servicii s-a concentrat pe activitatea marilor retaileri de alimente, aceștia fiind cei mai afectați de prevederile unui astfel de act normativ.

Reprezentanții marilor lanțuri comerciale au obiectat față de introducerea unor amenzi de până la 10.000 lei pentru firmele care nu respectă obligația donării alimentelor în curs de expirare. La propunerea acestora, în proiect a fost introdusă prevederea ca donația să fie efectuată după ce comerciantul a recurs și alte metode de vânzare a produselor aflate în curs de expirare, precum vânzarea accelerată prin reducerea prețului cu 50%.

Amenzile propuse pentru nerespectarea regulii privind donarea alimentelor sunt cuprinse între 1.000 de lei-3.000 de lei pentru microîntreprinderi, între 3.000 de lei-6.0000 de lei pentru întreprinderi mici și mijlocii și între 6.000 de lei-10.000 de lei pentru marii retaileri.

Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție

Reprezentanții marilor comercianți au punctat că preferă să doneze alimentele, deoarece procedurile de distrugere impun costuri suplimentare, dar au admis că, adesea, lipsa managementului de calitate la nivelul unei unități comerciale conduce la distrugerea unor cantități mari de alimente.

Senatorul Marian Vasiliev, prezent la discuțiile din Comisie, a declarat pentru Profit.ro că inițiativa are drept scop obligarea comercianților să doneze astfel de alimente, în condițiile în care, anual, în România sunt distruse cantități foarte mari de alimente. Potrivit datelor prezentate de parlamentari, anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente, iar în 2014 au fost distruse alte 12 milioane de kilograme.

Vasiliev a precizat pentru Profit.ro că, împreună cu deputatul Florin Alexe, va modifica propunerea sa legislativă care prevede valoarea zero pentru TVA la alimentele donate.

Propunerea a fost deja respinsă de Senat, pe motivul că, de anul acesta, a intrat în vigoare un nou Cod Fiscal, dar prevederea respectivă se va regăsi într-o nouă formă a legii care va intra în dezbaterea Camerei Deputaților.

Raportul de admitere elaborat de Comisia de industrii și servicii asupra proiectului privind diminuarea risipei alimentare va fi transmis, împreună cu inițiativa legislativă, spre dezbatere plenului Camerei Deputaților.  

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
expirare
donatie
distrugere
deputati
lege