Teheranul a îndemnat sâmbătă companiile străine implantate în Iran să nu cedeze ”amenințărilor” americane cu sancțiuni și a anunțat că discută cu constructorii francezi de automobile PSA și Renault să-și păstreze activitățile în această țară, relatează AFP, preluată de News.ro.
”Toate aceste societăți (străine) care lucrează în Iran nu ar trebui să se lase intimidate de amenințările americane și ar trebui să-și continue activitățile în Iran”, a declarat ministrul iranian al Industriei Mohammad Shariatmadari într-o conferință de presă la Teheran.
”Pe toate cele care nu vor face asta, le vom înlocui. Sunt și alții care investesc în Iran”, a dat asigurări ministrul însărcinat de asemenea cu Minele și Comerțul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat în mod expres de cazul constructorilor francezi de automobile PSA (mărcile Peugeot, Citroën și Renault), Shariatmadari a declarat că ”până în prezent ei nu ne-au spus că nu-și continuă” activitățile în Iran.
”Ei își continuă cooperarea. Până acum, discutăm (cu aceste grupuri) și nu e nimic nou”, a spus el.
Expuse în Statele Unite, PSA, prin intermediul filialei sale de echipamente auto Faurecia, iar Renault din cauza alianței sale de capital cu constructorul japonez Nissan, cele două grupuri franceze riscă să se expună în curând sancțiunilor americane din cauza activității lor în Iran.
CITEȘTE ȘI Merkel prezintă o serie de propuneri în vederea unei noi înăspriri a controlului migranților în GermaniaPreședintele american Donald Trump a declanșat pe 8 mai, când a anunțat că Statele Unite se retrag din acordul internațional în dosarul nuclear iranian din 2015, numărătoarea inversă a restabilirii unor sancțiuni vizând Republica islamică și care au fost ridicate în virtutea acestui text.
În sectorul auto, aceste sancțiuni urmează să fie reintroduse pe 6 august.
În fața acestei amenințări, grupurile franceze au adoptat două strategii de comunicare diferite.
CITEȘTE ȘI Investitorii au vândut acțiuni de 30 miliarde dolari în ultima parte a lunii, cel mai mult într-o săptămână de la criza financiarăPSA a anunțat la începutul lui iunie că ”a început procesul de suspendare a activelor asociaerilor sale în participare (joint venture) (în Iran), cu scopul de a se conforma legii americane până pe 6 august 2016”, iar cea mai mare parte a familiilor franceze trimise de grup în Iran au părăsit deja țara.
Renault a făcut în schimb un anunț ambiguu în care și-a proclamat intenția de a nu-și abandona activele în Iran, cu riscul ”reducerii mașinii foarte puternic”, însă fără să pună în pericol ”interesele” întreprinderii.
De la Renault și PSA provin aproape jumătate din mașinile noi înmatriculate în Iran.