Direcțiile regionale ale ANAF ar urma să fie desființate, iar competențele acestora ar trece la direcții județene ale Fiscului, care vor fi înființate în acest scop, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentarii UDMR. Foarte important este că, tot la inițiativa UDMR, Parlamentul a adoptat în trecut și o lege pentru transferul controlului asupra firmelor mijlocii de la cele 8 direcții regionale la județene. Reprezentanții angajațiilor Fiscului consideră că o astfel de măsură ar putea aduce beneficii administrării fiscale, dar cer o perioadă de tranziție suficientă pentru acest transfer, având în vedere că în cazul legii mutării firmelor mijlocii termenul a fost amânat din cauza timpului insuficient.
Având în vedere aprobarea proiectului UDMR privind firmele mijlocii, dar și dorința autorităților locale de a avea un control cât mai mare la nivelul județelor, putem considera că și acest proiect are șanse destul de bune să obțină sprijinul parlamentar și să devină lege.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de Președinție și să fie publicat în Monitorul Oficial.
„În subordinea Agenției (ANAF, n.r.) se înființează direcțiile finanțelor publice județene (...). Cele 8 direcții generale regionale ale finanțelor publice se desființează și se preiau prin fuziune prin absorbție de către direcțiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București”, prevede proiectul de lege.
CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați Noile direcții județene ar urma să preia administrațiile pentru contribuabilii mijlocii, precum și birourile vamale de interior și de frontieră.
Personalul direcțiilor regionale va fi preluat de noile direcții județene, în limita numărului de posturi aprobat și cu respectarea legislației privind statutul funcționarilor publici.
Potrivit reprezentanților angajaților ANAF, trecerea la nivel județean a unei părți semnificative din atribuțiile concentrate în prezent la nivel regional ar fi utilă. Pe de altă parte, direcțiile regionale ar trebui menținute, cu un rol mai general, de îndrumare.
"Direcțiile județene au existat și până în 2013. Acum s-ar reveni la structura de dinainte de 2013. Cred că ar fi bine, dar în 5 ani s-au schimbat multe lucruri (în funcționarea structurilor ANAF, n.r.), iar acum trebuie modifcate înapoi. La regionale e totul prea centralizat. Revenirea la direcții județene nu trebuie făcută, însă, pe repede înainte. Cred că ar trebui păstrate și cele regionale, cu un domeniu de activitate mai restrâns și mai specializat. La transferul contribuabililor mijlocii s-a făcut pe repede înainte și nu a mers", a declarat pentru Profit.ro Voinea Negoiță, vicepreședinte al sindicatului ProLex.
Ce se întâmplă acum cu firmele mijlocii
În prezent, la nivelul ANAF este în curs transferul contribuabililor mijlocii de la direcțiile regionale la administrațiile județene, ca urmare a unei legi adoptate tot în urma unei inițiative a UDMR. Inițial, transferul trebuia făcut cu data de 1 aprilie ( 1 a lunii următoare trimestrului în care legea intră în vigoare), dar termenul a fost amânat.
Termenul de transfer a activității de administrare ale obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, inclusiv sediile secundare de la nivelul administrațiilor organizate la nivelul direcțiilor generale regionale la nivelul administrațiilor finațelor publice județene, a fost prorogat până la data de 1 august 2018, potrivit prevederilor art XI al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 25/30.03.2018, potrivit ANAF.
CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează cu Banca Mondială la salvarea programului de modernizare a infrastructurii IT a ANAF, după o lungă perioadă în care autoritățile nu au făcut nimicNumărul contribuabililor mijlocii este de peste 23.000, iar ANAF a colectat de la aceștia, în anul 2017, venituri de aproape 41 miliarde de lei.