Republica Moldova și România lucrează la implementarea a 4 condiții suspensive dintr-un total de 13, prevăzute în contractul de preluare a companiei Vesmoldtransgaz de către Transgaz, operatorul sistemului românesc de transport al gazelor, condiții necesare pentru lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău. Două dintre acestea vizează notificarea către Consiliul Concurenței a dreptului de proprietate asupra companiei și a concentrării economice, precum și emiterea de către autoritățile moldovenești a autorizației de construcție.
Potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova, publicat pe site-ul instituției, îndeplinirea condițiilor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare a companiei de stat Vesmoldtransgaz au fost analizate vineri într-o ședință prezidată de premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.
"Nu trebuie să admitem tergiversări. Sunt 13 condiții suspensive care trebuie îndeplinite în comun de către ambele părți și vreau să ne mișcăm repede pe fiecare dintre ele", a subliniat premierul.
CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii centrale letone, membru în conducerea BCE, a fost inculpat într-un caz de corupție privind Trasta Komercbanka din Republica MoldovaDin datele prezentate, au fost îndeplinite până în prezent șase condiții, alte trei se vor considera automat realizate odată cu finalizarea procesului, iar asupra implementării a patru dintre condiții se lucrează în comun cu partea română.
"Acestea din urmă se referă la depunerea de către întreprindere a notificării la Consiliul Concurenței privind dreptul de proprietate asupra Vesmoldtransgaz și a concentrării economice; emiterea de către autoritățile moldovenești a autorizației de construcție; oferirea pentru întreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent și asigurarea derulării fără probleme a procedurilor de achiziție a bunurilor și lucrărilor în cadrul proiectului", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, vineri a demarat și procedura de reorganizare a Vesmoldtransgaz din companie de stat în societate cu răspundere limitată.
CITEȘTE ȘI Un mare juriu din Texas a decis ca Bela și Marta Karolyi să nu fie inculpați în legătură cu abuzurile sexuale ale fostului medic al echipei de gimnastică a SUAPavel Filip a solicitat autorităților responsabile să intervină eficient pentru soluționarea tuturor impedimentelor pentru îndeplinirea condițiilor și lansarea în termen a lucrărilor de construcție a gazoductului.
Anterior, presa de la Chișinău a scris că subsidiara de transport de gaze a Moldovagaz, principalul furnizor de gaze din Republica Moldova, controlat de grupul rus Gazprom, se opune proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, care ar reduce dependența Moldovei de importurile de gaze din Rusia.
"De exemplu, se constată că, pentru a iniția construcția conductei Ungheni-Chișinău, Vestmoldtransgaz și respectiv noul proprietar din România ar urma să obțină acordul Moldovatransgaz, întreprindere deținută de Moldovagaz și respectiv gigantul rus Gazprom. Așa e scris chiar în lege. Și ei au refuzat și nu vor să dea acordul pentru construcția gazoductului. E normal, pentru că e concurentul lui!", a declarat, pentru mold-street.com, șeful Agenției Proprietății Publice din Republica Moldova, Vladimir Baldovici.
CITEȘTE ȘI BNR a încheiat auditul rezervei de aur, inclusiv a celei din Anglia. Isărescu: ”Am fost acolo, am pus mâna pe el și, vorba poetului, am strigat: Este!”Contractul de privatizare a Vesmoldtransgaz de către compania românească Transgaz a fost semnat la 28 martie 2018, după ce societatea moldovenească SRL Eurotransgaz și compania românească Transgaz SA, ca asociat unic, a câștigat licitația pentru privatizarea companiei naționale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.
"Societatea Eurotransgaz și-a confirmat intenția de a-și asuma obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 de milioane de euro. Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri și va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova", se mai precizează în comunicatul Guvernului de la Chișinău.
Gazoductul Ungheni-Chișinău ar permite satisfacerea integrală a cererii de gaze naturale de peste Prut prin exporturi ale producătorilor de gaze din România, punând capăt dependenței Basarabiei de livrările de gaze din Rusia.