Sistemele de alarmare de la obiectivele aflate în responsabilitatea Jandarmeriei Române vor fi proiectate, instalate și întreţinute de specialiști proprii, fără a mai fi contractate serviciile firmelor specializate, care sunt, în general, private.
Măsură este propusă într-o inițiativă legislativă a actualei puteri, analizată de Profit.ro și susținută acum și de Guvern, dar a stârnit nemulțumirea patronatelor, care reclamă eliminarea unei părţi a pieţei concurenţiale şi posibile creşteri ale preţurilor în domeniu.
Inițiatorii proiectului legislativ arată că, în prezent, structurile abilitate ale Poliţiei Române au atribuţii pentru avizarea personalului şi a societăţilor private de pază, precum şi pentru avizarea proiectelor sistemelor de alarmare de la toate unităţile şi instituţiile de interes public, inclusiv la cele din responsabilitatea Jandarmeriei Române.
Ca urmare, arată inițiatorii, ”această modalitate de lucru produce vulnerabilităţi ale sistemelor de pază asigurate de către Jandarmeria Română, având în vedere lipsa controlului/coordonării societăţilor specializate care proiectează, instalează şi întreţin sistemele de alarmare de la obiectivele din responsabilitatea Jandarmeriei Române, dar şi accesul acestor societăţi specializate la informaţii, clasificate sau nu, referitoare la sistemele de pază”.
Prin urmare, proiectul prevede ca jandarmeria să fie cea care ”proiectează, instalează şi întreţine sau avizează, după caz, proiectele tehnice ale sistemelor de alarmare la obiectivele din responsabilitate”, aceste activități urmând a fi realizate ”de către specialişti din cadrul unităţilor de jandarmi competente”.
Jandermeria nu are în prezent astfel de specialiști, așa că până la formarea acestora va mai fi permisă realizarea sistemelor de aramare de către societăți specializate.
”Până la îndeplinirea condiţiilor necesare pentru existenţa, în cadrul Jandarmeriei Române, a specialiştilor prevăzuţi (...), proiectarea, instalarea şi întreţinerea sistemelor de alarmare (...) se realizează de către societăţi specializate. În acest caz, proiectele sistemelor tehnice de securitate se avizează de către unităţile dejandarmi competente”, mai prevede proiectul.
CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ, despre taxarea de Guvern a concediilor medicale: Nu pot fi purtătoare de CASS, pentru că ar contrazice noțiunea de asigurare, iar indemnizațiile sunt plătite de asigurațiReacția mediului de afaceri
Reprezentanţii părţii patronale din Consiliul Economic și Sociale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectului de act normativ, arătând că Jandarmeria Română nu este singura structură care are ca atribuţii asigurarea pazei şi protecţiei și nu există astfel de solicitări şi din partea altor structuri (MApN, SRI, SPP), arătând prin aceasta un caracter individual al solicitării.
Mai mult, arată patronatele, Jandarmeria Română nu are atribuţii şi implicit nici structură de specialişti în zona asigurării securităţii prin mijloace tehnice.
Potrivit sursei citate, asigurarea analizei de risc, a proiectării şi avizării unui proiect tehnic şi a instalării sistemelor aferente, fără a exista o altă interferenţă în acest parcurs, creează o vulnerabilitate în sine, şi nu o înlătură, cu atât mai mult cu cât avizarea acestor proiecte se realizează de structura specializată din cadrul direcţiei de ordine publică a Poliţiei Române, în cadrul aceluiaşi minister, unde se aplică aceleaşi norme de lucru cu privire la informaţiile clasificate.
De asemenea, echipamentele tehnice care sunt utilizate în constituirea unoor sisteme de securitate sunt produse aproape 100% de către companii private, în general străine.
”Mergând pe logica motivării acestei propuneri, ar trebui, pentru înlăturarea acestor vulnerabilităţi, ca acestea să fie construite şi concepute de Jandarmeria Română. (...) Măsura propusă are ca efect eliminarea unei părţi a pieţei concurenţiale şi determină atât posibile creşteri ale preţurilor în domeniu, cât şi posibile tentaţii mai puţin legale, cu atât mai mult cu cât se solicită adăugarea unui articol prin care, până la realizarea structurii necesare în cadrul jandarmeriei, aceste servicii/ echipamente vor fi furnizate de către companii specializate, fără a se cunoaşte normele de selecţie a acestora şi mai ales perioada în care se ia în calcul preluarea completă a acestor activităţi”, arată mediul de afaceri.
CITEȘTE ȘI Ciolacu vorbește de deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ. În 2026, când vom intra în OCDE, vor veni și marile companii de asigurăriGuvernul susține eliminarea firmelor, cu o tranziție de 5 ani
Guvernul a redactat recent un punct de vedere care va fi transmis Parlamentului și prin care arată că susține adoptarea inițiativei legislative sub rezerva însușirii propunerilor sale.
Astfel, Executivul se pare că a ținut cont de observația mediului de afaceri privind durata în care mai pot fi contractate serviciilor firmelor private și propune ca o astfel de posibilitate să mai existe pentru o perioadă de maximum 5 ani de la data intrării în vigoare a noii legi.
De asemenea, Guvernul propune ca Jandarmeria Română să se ocupe de proiectarea, instalarea și întreținerea proiectelor tehnice ale ”sistemelor de alarmare contra efracției”, iar specialiștii din cadrul jandarmeriei să fie cadre militare care ”au urmat un program de pregătire în domeniul sistemelor tehnice de alarmare împotriva efrației”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.