Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță că cercetători românii lucrează la proiectele a cel puțin 10 drone - unele de mici dimensiuni, alte cu autonomie de 24 de ore - iar ministerele Economiei, Apărării și Cercetării vor stabili care model ar fi cel mai potrivit pentru producție. El și-a expimat încrederea în cercetătorii români și dorința ca ”dronele din România să ajungă în toată lumea”.
Profit.ro a relatat anterior că ministerele Economiei, Apărării și Cercetării colaborează în vederea fabricării unei drone românești în industria de apărare.
”Despre drona românească - Da, este un proiect în care cred. Este un proiect în care am identificat foarte multe companii românești care au produse deja foarte performante și vom reuși împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Cercetării, Inovării să aducem acest proiect al dronei românești mult mai aproape”, a declarat anterior ministrul Economiei, care are în subordine companile de stat din industria de apărare.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat scutirea de contribuția la sănătate a indemnizațiilor pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și risc maternal. Surse - Indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice nu sunt scuAcum, ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, arată că există deja mai multe concepte de dronă la care lucrează cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS) și de la Institutul National de. Cercetare - Dezvoltare Turbomotoare COMOTI
”În momentul de față la nivelul ministerului nostru, prin institutele de cercetare pe care le avem, vă dau exemplu INCAS sau COMOTI deja avem conceptul a cel puțin 10 drone care au autonomie până la 6 ore unde dintre ele, unele care sunt de dimensiuni foarte reduse, iar unele care pot să aibă inclusiv autonomie 24 din 24, care sunt conectate prin niște dispozitive extrem de sofisticate”, a explicat Bogdan Ivan.
Ministrul a adăugat că sunt peste 300 de cercetători care lucrează la proiecte direct legate de dronă sau proiecte conexe, pe care le-a văzut și chiar au o șansă de a fi competitive pe piața internațională.
”Vorbim despre o piață internațională într-o dinamică permanentă și mi-aș dori ca dronele din România să ajungă în toată lumea”, a mai spus Ivan.
CITEȘTE ȘI Plafonul maxim la acordarea facilităților fiscale pentru investițiile business angels va fi majorat substanțialMinistrul a nu indicat însă un termen la care una dintre drone ar putea intra în producție.
”Este prematur să avansez termene în condițiile în care urmează doar să profilăm foarte clar care sunt acele modelele care și merită să fie puse în piață”, a arătat ministrul, care a precizat că ministerele de resort vor stabili de comun acrod acest lucru.