Autoritățile de la București estimează la peste un sfert de miliard de euro plus TVA fondurile publice necesare achiziționării a încă 5 avioane F-16 de la Portugalia, plus suport logistic, instruire, asistență tehnică, modernizare și capabilitate de mentenanță complexă pentru întreaga flotilă F-16 a României de la Statele Unite, potrivit unui document guvernamental.
După cum a relatat Profit.ro, după ce a cumpărat în anii trecuți 12 avioane F-16 din Portugalia, cu perspectiva preluării a încă 5 aeronave, România nu a mai găsit alte state NATO disponibile să vândă din dotarea proprie astfel de aparate de zbor, deși a adresat tuturor statelor membre solicitarea. Având în vedere că și-a propus achiziția a încă 36 de avioane de luptă și în lipsă de alte soluții, Ministerul Apărării a adresat o cerere oficială Guvernului SUA pentru vânzarea unor aeronave F-16 de care americanii se pot dispensa.
Cele mai recente informații obținute de Profit.ro arată însă că Pentagonul a propus Bucureștiului doar un "pachet de bunuri și servicii complementar" achiziției preconizate a celor 5 avioane F-16 de la Portugalia, nu și vânzarea de avioane suplimentare din dotarea proprie.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Mugur Isărescu este susținut de coaliția PSD-ALDE pentru un nou mandat la BNR. Sesiune extraordinară pentru noul CA al BNR săptămâna viitoare"Singura soluție identificată în prezent în urma analizei răspunsurilor la cererile de informații primite constă în achiziția de la Guvernul Republicii Portugheze a unui pachet format din: 5 avioane F-16 MLU în configurație M5.2R, echipamente de suport logistic, servicii de instruire, asistență tehnică și modernizarea avioanelor F-16 MLU M5.2R din dotarea Forțelor Aeriene Române și a celor care vor fi achiziționate la o configurație superioară M6.X și a unui pachet de bunuri și servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru modernizarea avioanelor, asigurarea suportului logistic necesar și a capabilității de mentenanță de nivel complex pentru motoare", se arată în document.
Potrivit sursei citate, modernizarea avioanelor F-16 va asigura compatibilitatea sistemelor din domeniul legăturilor de voce și date secretizate cu actualele cerințe operaționale ale țărilor partenere și se poate realiza numai pe baza echipamentelor și serviciilor incluse în pachetul suplimentar preconizat a fi cumpărat de la SUA. În plus, mai indică Guvernul, această soluție presupune și implicarea industriei naționale în lucrările de mentenanță, reparații capitale la motoare și modernizare a aeronavelor, prin Centrul de Mentenanță pentru Aeronave F-16, dezvoltat în cadrul operatorul economic național de profil, Aerostar SA.
"Fondurile estimate pentru continuarea realizarea graduale a Capabilității Operaționale Aeriene Critice sunt de aproximativ 130.000.000 euro, fără TVA – pachetul propus de Guvernul Republicii Portugheze și de aproximativ 180.000.000 euro, fără TVA – pachetul complementar propus de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Avându-se în vederea complexitatea programului, care presupune implicarea a trei părți și realizarea unei capabilități de mentenanță de nivel complex, resursele financiare necesare vor fi stabilitate cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Portugaliei și ai Guvernului Statelor Unite ale Americii", se precizează în document.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul reglementat al gazelor scade cu peste 5% de la 1 iulieGuvernul a aprobat în ultima parte a lunii septembrie a anului trecut o investiție în valoare totală de 1,672 miliarde de lei, cu tot cu TVA, în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață totală de circa 370 de hectare, în perspectiva achiziției de către statul român a celor 5 noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia, pe lângă cele 12 aflate deja în dotarea forțelor aeriene române și găzduite la baza de la Câmpia Turzii.
Profit.ro a relatat, la începutul anului, că cererea pentru avioane militare F-16 Fighting Falcon accelerează în întreaga lume grație noilor modele de producție și upgrade-urilor, potrivit unui director al gigantului american al industriei de apărare și securitate Lockheed Martin.
Astfel, Lockheed Martin a găsit noi clienți pentru platforma F-16, modelele upgradate Block 60 și Block 70, ca și pentru configurația F-16V, a declarat, pentru publicația de specialitate Janes.com, directorul de dezvoltare al companiei americane, Victor Torla. Potrivit sursei citate, acești noi clienți reprezintă țări care anterior au utilizat variante mai vechi de F-16, cum ar fi România sau Iordania.
CITEȘTE ȘI Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, inculpat pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.Pentru modelul Block 70, cei mai recenți clienți sunt Bahrainul și Slovacia, iar autoritățile de la Washington negociază în prezent și cu Bulgaria vânzarea acestui model.
Fostul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, spunea în octombrie anul trecut că a discutat cu oficialii americani despre programul de achiziție a aeronavelor F-16 în vizita pe care a făcut-o în SUA, precizând că a primit asigurări că România va fi sprijinită în acest demers.
"S-a discutat (în SUA - n.r.) și despre programul F-16, pe care dorim să continuăm să le achiziționăm. În primă instanță sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziționăm tot din Portugalia, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin și Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă țară aliată, procedura e aceeași și este nevoie de un acord al Guvernului SUA pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program. Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenționăm să le achiziționăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare a armatei”, a declarat atunci Mihai Fifor.