Alimentele vor fi etichetate ca țigările, pentru a semnala riscul de boli - proiect

Alimentele vor fi etichetate ca țigările, pentru a semnala riscul de boli - proiect
scris 24 mar 2016

Firmele vor fi obligate ca pe fiecare produs alimentar, inclusiv băuturi, să aplice etichete care să atenționeze cumpărătorul asupra riscului cardiovascular la care se expune prin consumul anumitor substanțe. Etichetele vor fi roșii, galbene sau verzi, în funcție de gradul de risc, și vor indica și conținutul de sare, zahăr sau grăsimi dacă depășește cantitatea fără risc pentru sănătate, sunt condițiile impuse într-un proiect redactat în Parlament și care urmează să fie dezbătut.

Etichetele vor avea formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de minimum 10% din eticheta produsului, dar nu mai puțin de 10x40 milimetri.

Urmărește-ne și pe Google News

Etichetele de culoare roșie vor fi aplicate pentru produsele cu risc cardiovascular crescut, cele de culoare galbenă, pentru produsele cu risc cardiovascular moderat, iar cele de culoare verde, pentru produsele cu risc cardiovascular redus.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Carnea va trebui etichetată cu țara de naștere, creștere, sacrificare și tranșare a animalului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Carnea va trebui etichetată cu țara de naștere, creștere, sacrificare și tranșare a animalului

Prin conținut alimentar cu risc cardiovascular ridicat se înțelege orice produs alimentar sau băutură care conține la 100 de grame de produs, respectiv la 100 de mililitri, mai mult de 17,5 grame de grăsimi, mai mult de 5 grame de grăsimi saturate, mai mult de 3 grame de acizi grași trans, mai mult de 23 grame de zahăr sau mai mult de 1,5 grame de sare de bucătărie.

Prin conținut cu risc cardiovascular moderat se înțelege orice produs alimentar sau băutură care conține, la 100 de grame, respectiv la 100 de mililitri, între 3 și 17,5 grame de grăsimi, între 1,6 și 5 grame de grăsimi saturate, între 1,5 și 3 grame de acizi grași trans, între 5 și 23 grame de zahăr sau între 0,3 și 1,5 grame de sare de bucătărie.

Prin conținut cu risc cardiovascular redus se înțelege orice produs alimentar sau băutură care conține, la 100 de grame, respectiv la 100 de militri, sub 3 grame de grăsimi, sub 1,6 grame de grăsimi saturate, sub 1,5 grame de acizi grași trans, sub 5 grame de zahăr sau sub 0,3 grame de sare de bucătărie.

Laptele va fi etichetat ca \ CITEȘTE ȘI Laptele va fi etichetat ca "produs românesc" doar dacă e obținut exclusiv de la ferme autohtone

Dacă produsul conține mai multe elemente de risc cardiovascular, ridicat sau moderat, producătorul, respectiv, vânzătorul va fi obligat să aplice câte o etichetă distinctă pentru fiecare element.

Parlamentarii propun și modificarea Legii privind tichetele de masă, prin instituirea tichetelor de masă "BIO", cu o valoare nominală crescută cu 20% față de un tichet standard și care să fie folosite doar pentru achiziția de alimente neprocesate și produse alimentare care poartă eticheta de aliment "bio". Astfel de tichete pot reprezenta până la maximum 25% din tichetele acordate lunar.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
eticheta
etichetare
risc
boli
cardiovascular
tigari
parlament