Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a început procedurile de achiziționare a unui sistem informatic prin care se gândește că va putea controla finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, pentru a preveni corupția politică.
Astfel, instituția va organiza, în prima parte a lunii mai, o licitație pentru achiziționarea de servicii de programare pentru realizarea "Sistemului Informatic pentru controlul finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale".
Estimat la 6,13 milioane de lei, fără TVA, contractul va avea o durată de 8 luni și va fi finanțat de la bugetul de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul acesta vor fi organizate atât alegeri locale, cât și alegerile parlamentare în urma cărora va rezulta un nou guvern. La alegerile locale din 2012 au fost aproximativ 300.000 de candidați, incluzându-i pe cei de pe listele de consilieri locali.
"Gestiunea informatică a acțiunilor legate de finanțarea activităților partidelor politice și a campaniilor electorale va permite luarea unor măsuri proactive privind eventualele încălcări ale condițiilor prin care se pot face aceste finanțări sau cu scopul în care se cheltuiesc banii primiți prin aceste finanțări. Un sistem de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electroale fără să fie însoțit de măsuri de monitorizare și control poate conduce la crearea de condiții favorabile atât pentru corupția în acest domeniu, cât și pentru corupția politică în general”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Criteriul de atribuire al contractului este prețul cel mai scăzut.
Fiecare formațiune politică va fi obligată să introducă într-un formular online date privind veniturile și cheltuielile, cu indicarea detaliată a sursei banilor încasați, iar în cazul donatorilor străini va trebui indicată și apartenența politică a acestora.
CITEȘTE ȘI O fostă firmă a deputatului Sebastian Ghiță va furniza tabletele pentru prevenirea votului ilegalVor fi introduse în sistem lista membrilor de partid, a altor persoane fizice și a firmelor care, în anul fiscal precedent, au plătit cotizații în cuantum de peste 10 salarii minime brute pe țară și acordat împrumuturi de peste 100 de salarii de bază minime brute, dar și situația donațiilor confidențiale primite anual.
Autoritatea Electorală Permanentă a verificat și până în prezent, fără un sistem informatic complex, sursa finanțării partidelor și nu a indicat fraude majore în condițiile în care a controlat în principal sursa publică și declarată a acestor finanțări, anchete ulterioare ale procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) relevând însă că unele partide au încasat în preajma alegerilor milioane de euro din surse nedeclarate, identificate ulterior ca fiind în special oameni de afaceri cu interese în a obține contracte de la stat.
CITEȘTE ȘI Corupția golește primăriile. În ultimul an, 42 de edili au rămas fără scaun, fiind arestați sau condamnațiLa începutul anului trecut, când Guvernul a anunțat lansarea loteriei bonurilor fiscale ca metodă de combatere a evaziunii, consultantul Gabriel Biriș, în prezent secretar de stat în Ministerul Finanțelor, afirma că evaziunea fiscală începe cu finanțarea partidelor și nu este combătută cu loterii.
Recent, în urmă cu trei săptămâni, Senatul a aprobat luni un proiect de lege care interzice Fiscului să execute silit, prin poprire, conturile de campanie electorală aparținând partidelor politice.