Piața farmaceutică, scădere cu 10% după reducerea prețurilor la medicamentele pe bază de rețetă

Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 17 nov 2015

Reducerea prețurilor la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, aplicată la 1 iulie, a determinat o scădere cu 9,9% a valorii pieței farmaceutice în trimestrul al treilea, față de cel anterior, la 2,74 miliarde lei la preț de distribuție, conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim.

"Reducerea prețurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripție a determinat o scădere semnificativă a acestui segment (-16,2% în valoare, -1,9% în volum), care este cel mai important din piață, atât ca valoare, cât și ca importanță terapeutică. Efectele acestui tip de măsuri se fac deja simțite, multe medicamente găsindu-se cu dificultate, însă efectele majore se vor face simțite anul viitor", a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Urmărește-ne și pe Google News

Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au totalizat 1,85 miliarde lei, în scădere cu 16,2%, în timp ce produsele fără rețetă (OTC) au atins o valoare 540 milioane lei, în creștere cu 11,6%.

Și pe segmentul de spital s-a întregistrat o scădere cu 0,3%, la 360 milioane lei.

Cegedim notează că în trimestrul al treilea se remarcă o tendință de scădere atât în unități (-1,4%), cât și în valoare, în lei (-9,9%) sau în euro (-10,2%), comparativ cu evoluțiile din ultimele cinci trimestre.

Piața farmaceutică, scădere cu 10% după reducerea prețurilor la medicamentele pe bază de rețetă

Piața farma în trimestrul al treilea sursa: Cegedim

La nivelul ultimelor nouă luni (ianuarie - septembrie 2015) valoarea totală a pieței a fost de 8,84 miliarde lei, în scădere cu 1,2% față de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Pe segmente, ratele de creștere în lei au fost de -6,7% pentru Rx în farmacii, 18,1% pentru OTC și 7,1% pentru spitale.

La nivelul ultimelor 12 luni valoarea totală a pieței a fost de 12,18 miliarde lei, în creștere cu 2,1% față de perioada corespunzătoare a anului precedent (octombrie 2013-septembrie 2014).

Pe segmente, ratele de creștere în lei au fost de -2,7% pentru Rx în farmacii, 18,4% pentru OTC și 8,8% pentru spitale.

În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri în volum peste media pieței în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (12%), pentru anti-neoplazice și imunomodulatoare (7,5%) și pentru sistemul digestiv și metabolism (6,6%); în valoare, creșterea medicamentelor pentru sistemul respirator (14,4%), pentru sistemul digestiv și metabolism (8,0%) și pentru sânge si organe hematopoietice (7,4%) este superioară celorlalte grupe.

În ceea ce privește primele zece companii din punct de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni, clasamentul nu s-a modificat în comparație cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) - 853,8 milioane lei, urmată de Hoffmann La Roche cu vânzări de 698,5 miliane lei și Novartis (inclusiv Sandoz) - 679,5 milioane lei.

Topul primilor 10 jucători este completat de Servier (inclusiv Egis) - 644,3 milioane lei, Pfizer - 568,2 milioane lei, Sun Pharma - Terapia  - 531,7 milioane lei, GlaxoSmithKline  -514,1 milioane lei, AstraZeneca - 475,5 milioane lei, Merck & Co - 375 milioane lei și Krka - 355,1 milioane lei.

Următoare zece poziții sunt ocupate în ordine de Johnson & Johnson, Abbvie, Antibiotice, Menarini Bristol Myers Squibb, Bayer Healthcare Ag, Teva, Alvogen, Actavis și Mylan.

Piața farmaceutică, scădere cu 10% după reducerea prețurilor la medicamentele pe bază de rețetă

Sursa: Cegedim

viewscnt
Afla mai multe despre
cegedim
medicamente
vânzări
scădere