Cifra de afaceri a producătorului de medicamente Zentiva București (SCD) a crescut, în primele nouă luni, cu 6,7%, la 332 milioane lei (74,7 milioane euro), dar profitul operațional a scăzut cu 8,8%, la 48,8 milioane lei (10,9 milioane euro), comparativ cu ianuarie-septembrie 2014, se arată în raportul financiar trimestrial.
În primele nouă luni ale anului trecut, compania a obținut o cifră de afaceri de 311,3 milioane lei și un profit operațional de 53,6 milioane lei.
Profitul net a scăzut cu 10%, la 38,6 milioane lei.
Compania arată cu evoluția profitului operațional a fost influențată de mai mulți factori, printre care efectul negativ din mixul vânzărilor, produs pe de o parte de scăderea ponderii vânzărilor pe piața locală, mai ales în primul semestru, în contextul scăderii prețurilor de la 1 iulie, și pe de altă parte de creșterea exporturilor.
Alți factori au fost nivelul ridicat al taxei clawback și creșterea costurilor cu materiile prime față de costurile de achiziție bugetate, atât din scumpirile operate de producător, cât și din cursul de schimb al dolarului.
Zentiva menționează că în trimestrul al treilea taxa clawback a scăzut.
”Evoluția din trimestrul al treilea ne determină să estimăm că profitul operațional pentru anul 2015 se va încadra în planificarea anuală”, arată raportul.
Portofoliul Zentiva România include 129 de produse de uz uman, din care 124 medicamente și 5 suplimente alimentare, sub formă de tablete, peleți și soluții injectabile. Din totalul producției, 57% este comercializată pe piața internă și 43% la extern.
În acest an, compania a investit 2 milioane euro pentru dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție.
Potrivit celor mai recente raportări, grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis deține direct și indirect 81,6% din acțiunile Zentiva.
În România, grupul francez Sanofi este prezent cu două entități juridice distincte - Sanofi-Aventis România și Zentiva.
Acțiunile Zentiva sunt tranzacționate la categoria Standard a Bursei de Valori București și are o capitalizare de 721,3 milioane lei.
Sanofi România este liderul pieței farmaceutice locale, cu o cotă de piață de 6,9%, potrivit datelor Cegedim.