Guvernul a aprobat transferul la Peleș al casetei de argint cu inima Reginei Maria

Guvernul a aprobat transferul la Peleș al casetei de argint cu inima Reginei Maria
scris 23 sep 2015

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, așa cum anunțase în premieră Profit.ro, transferul casetei de argint cu inima Regina Maria, din administrarea Muzeului Național de Istorie a României în administrarea Muzeului Național „Peleș”.

Potrivit hotărârii de Guvern inițiate de Ministerul Culturii, inima Reginei Maria va fi transferată în această toamnă Muzeului Peleș, împreună cu caseta de argint, evaluată la 110.000 lei, în care a fost depusă după moartea suveranei în 1938. 

Urmărește-ne și pe Google News

Prin testamentul întocmit în 1933, Regina Maria (29 octombrie 1875 – 18 iulie 1938) a cerut ca după moartea inima să îi fie depusă în capela Stella Maris de la Balcic, iar corpul să îi fie îngropat la Mânăstirea Curtea de Argeș, alături de ceilalți membri ai Familiei Regale.

Inima Reginei Maria s-a plimbat de la Balcic la Bran și București

După moartea suveranei, în 1938, Inima Reginei Maria a fost așezată într-o casetă de argint, de formă octogonală, care, la rândul ei, a fost introdusă într-o altă casetă de bijuterii,din argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase, realizată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice și primită cadou de nuntă în anul 1893 de la asociația "Doamnele Române".

Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Mihai, au îndeplinit dorința testamentară a Reginei Maria și au depus cu toate onorurile casetele care conțineau inima reginei în Capela Stella Maris, din Balcic. Inima Reginei Maria a stat însă la Balcic pentru foarte scurt timp, pentru că în 1940, în urma retrocedării Cadrilaterului, fiica reginei, principesa Ileana, a transferat-o la Castelul Bran într-o capelă similară celei din Balcic

În 1974, casetele au fost transferate din administrarea Muzeului Bran în administrarea Muzeului Național de Istorie a României din București, care le-a expus, alături de alături de coroana și de bijuteriile reginei, în cadrul expoziției permanente Tezaurul Istoric al României.

Guvernul a aprobat transferul la Peleș al casetei de argint cu inima Reginei Maria

În ultimii ani, presa a ridicat problema condițiilor în care este păstrată și conservată inima Reginei Maria, iar conducerea Muzeului Național de Istorie a precizat în mai multe rânduri că inima este păstrată în condiții adecvate, dar că nu ar trebui să se afle în custodia Muzeului, ea nefiind un bun de inventar al patrimoniului cultural în sensul legal al termenului.

Peleșul va găzdui definitiv inima Reginei Maria

Ministerul Culturii propune transferarea casetei octogonale, în care a fost depusă inima Reginei Maria, în administrarea Muzeul Național „Peleș”, care va organiza în această toamnă o serie de evenimente pentru a celebra 140 de ani de la nașterea Reginei Maria.

Ministerul precizează în proiectul de hotărâre că Muzeul Național de Istorie a României și-a exprimat acordul cu privire la transmiterea dreptului de administrare asupra casetei octogonale în favoarea Muzeului Național „Peleș”.

Directorul general al Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat pentru Profit.ro că odată cu caseta de argint va fi transferată Muzeului Peleș și inima Reginei Maria și va rămâne în custodia Castelului inclusiv după încheierea evenimentelor de celebrare a 140 de ani de la nașterea Reginei.

„Muzeul și-a dat acordul pentru transferul administrativ inclusiv în cazul inimii Reginei Maria, iar transferul efectiv ar trebui să aibă loc în această toamnă, după aprobarea hotărârii de Guvern. Inima va rămâne la Peleș și după evenimentele dedicate Reginei, în administrarea Muzeului de acolo, iar caseta va fi expusă permanent”, a precizat pentru Profit.ro directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Caseta din argint, de formă octogonală în care a fost depusă inima reginei Maria în anul 1938, este bun cultural mobil clasat și are o valoare de inventar de 110.000 lei. Potrivit datelor oficiale, caseta are pereții curbați și un capac cu buton, iar pe reversul casetei sunt inscripționate coroana regală și inițialele B.F.

Peleșul a expus în urmă cu doi ani, în cadrul expoziției "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", caseta mai mare, din argint aurit, realizată de Froment-Meurice. Caseta este lucrată cu diamante, smaralde, rubine și este decorată cu inițiala Reginei, M, încrustată în diamante, stema României, dar și a pe cea a casei regale britanice, având în vedere că Maria era nepoata Reginei Victoria.

Caseta mai mare va rămâne în custodia Muzeului Național de Istorie din Capitală, unde va fi expusă alături de alte obiecte de tezaur.

viewscnt
Afla mai multe despre
regina maria
inima
caseta
peles